Vraket efter Äpplet hittades i ett sund vid Vaxholm redan 2021, men först nu står det klart att det är samma fartyg som försvann på 1600-talet. Marinarkeologer från Vrak – Museum of Wreck har tillsammans med ..." /> Vasas systerskepp Äpplet hittat | På Kryss Vasas systerskepp Äpplet hittat | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Vasas systerskepp Äpplet hittat

1 november, 2022 – 09.36 Ingen kommentar
Äpplet Vasas systerskepp

Vraket efter Äpplet hittades i ett sund vid Vaxholm redan 2021, men först nu står det klart att det är samma fartyg som försvann på 1600-talet.

Marinarkeologer från Vrak – Museum of Wreck har tillsammans med marinen vid flera tillfällen undersökt ett sund vid Vaxholm utanför Stockholm. I december 2021 upptäcktes ett mycket stort fartygsvrak. Skeppssidorna låg delvis nedfallna på botten, men skrovet var i övrigt bevarat upp till ett undre kanondäck. I de nedfallna sidorna fanns kanonportar i två olika nivåer – det rörde sig alltså om ett örlogsskepp med två kanondäck. 

En andra, mer noggrann undersökning gjordes våren 2022. Vid dykningar påträffades skeppstekniska detaljer som hittills bara setts på Vasa. Ett flertal prover och analyser gjordes. Det framkom bland annat att eken till skeppsvirket huggits 1627 i Mälardalen – på samma plats som Vasas virke något år tidigare.

Äpplet sjösattes 1629 och är byggt av samma skeppsbyggmästare som färdigställde skeppet Vasa ett år tidigare. Måttuppgifter, skeppstekniska detaljer, träprover och arkivunderlag bekräftar att det är Äpplet – Vasas systerskepp.

– Det är en av de största upptäckterna som gjorts under vattnet inom det arkeologiska området på mycket länge, säger Lars Amréus, chef för Statens maritima och transporthistoriska museer, vid en pressträff.

Se filmen om Äpplet på Youtube här

Bildtext: Äpplet, babordssidan i höjd med undre batteridäck.

Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar