Hem » Nyheter

Nyheter

Västkustkretsen skänker räddningsbåt

26 februari 2010 – 14:23 Kommentarer inaktiverade för Västkustkretsen skänker räddningsbåt

Gudmödrarna ombord på den nya räddningsbåtenEn 8-meters sjöräddningsbåt döptes och överlämnades av Kaj Modig i Västkustkretsen till VD Rolf Westerström på Sjöräddningssällskapet, under applåder på SXK-mötet i Långedrag i slutet av november.

Att Sjöräddningssällskapet gör en stor insats för båtfolk och är med i 70 % av alla sjöräddningsfall, vet många av oss. Inte fullt så många vet att det sker utan ekonomiskt stöd från stat eller kommuner. I stället är det medlemsavgifter som betalar drift och underhåll medan donationer betalar för nya båtar.

Donatorerna, i detta fall alla medlemmar i Västkustkretsen, väljer båttyp och var den ska placeras. Nya Rescue SXK Västkustkretsen kommer att stationeras vid Sjöräddningssällskapets station i Fjällbacka och har som gudmödrar Annika Ahlmark, Helene Pedersen och Lena Kjellgard från SXK:s kansli i Långedrag.

Det hela började med att Kaj Modig våren 2007 skrev ett upprop i Västpricken:
– Jag har en dröm! Vi är 13 000 medlemmar i kretsen. Tänk om var och en satte av 100 kronor till Sjöräddningssällskapet. Det skulle bli 1,3 miljoner vilket är exakt vad en 8 meters sjöräddningsbåt kostar att bygga, skrev Kaj bland annat. Han designade nålar (rockmärken) i form av en åttameters räddningsbåt. Dessa såldes bl a på båtmässan, klubbträffar och i en kampanj i Nordstan. Efter drygt två år kunde en ny båt överlämnas till SSRS för att stärka sjöräddningen på Västkusten.

Rolf Westerström och Kaj ModigKaj Modig tycker att även andra kretsar kan göra en insamling till Sjöräddningen, sjösäkerhet alla tjänar på. Han tipsar om att först försöka skaffa en grundplåt från en större donator för att motivera andra att skänka pengar. Kaj tycker också att man inte ska hålla på för länge eftersom intresset lätt svalnar om man inte ser resultat.

Ett initiativ är insamlingen som görs i samband med Hugo Tibergs 80-årsdag 2009. Insamlingen är öppen fortfarande och ska leda fram till en rescuerunner – en vattenskoter för livräddning – som kommer att heta Rescue Hugo Tiberg. (Sätt i pengar på Plusgiro 900 500-0 eller bankgiro 900-5000 och märk det med ”Hugo Tiberg”

Finns det fler initiativ vill vi gärna veta mer om dem.