Kryssarklubbsmedlemmen Erja Ödmark har seglat sedan barnsben och någon motorbåt skulle det minsann aldrig bli. – Men det blev det ju och det är hur roligt som helst också! Erjas pappa älskade havet och efter flytten från ..." /> ”Vi hade lovat varandra att segla jorden runt” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ”Vi hade lovat varandra att segla jorden runt” | På Kryss
Hem » Min båt och jag

Min båt och jag

”Vi hade lovat varandra att segla jorden runt”

12 december 2022 – 12:16 Kommentarer inaktiverade för ”Vi hade lovat varandra att segla jorden runt”
”Vi hade lovat varandra att segla jorden runt”

Kryssarklubbsmedlemmen Erja Ödmark har seglat sedan barnsben och någon motorbåt skulle det minsann aldrig bli.

– Men det blev det ju och det är hur roligt som helst också!

Erjas pappa älskade havet och efter flytten från Finland till Göteborg köpte han en gammal fiskebåt, rev ut innandömet och byggde en motorseglare. 

– Med den seglade vi till Finland, genom Göta kanal, Tyskland och i Norges skärgård. Det var då mitt intresse för segling och skärgårdsliv väcktes, säger Erja.

Som 22-åring tog hon skepparexamen på Sjöbefälsskolan i Göteborg och direkt efter hyrde hon en Maxi Magic och drog till Väderöarna med sina tjejkompisar. I slutet av 70-talet var det ovanligt med enbart en kvinnlig besättning och de väckte mycket uppmärksamhet i hamnarna.

Erja arbetade för SAS på Landvetter på 80-talet och det var där hon träffade sin man Lasse genom SAS Yacht Club. På bröllopet skakade de hand på att segla jorden runt, men sedan gick det 23 år… När yngsta dottern skulle börja universitetet sålde de huset och ett halvår senare var de på väg. Efter fem år till sjöss återvände paret hem, redo för nästa äventyr. De sålde segelbåten och köpte en motorbåt för att göra The Great Loop på drygt 6 000 nautiska mil genom 20 stater i USA och Kanada.

– Det tar ett år och är en fantastisk naturupplevelse! Det är få svenskar som gör det så därför skrev jag en bok om vår resa. Nu är planen att segla genom Lofoten och den norska västkusten söderut. Där är gudomligt vackert!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–22.