Hem » Långfärd, Löpsedel, Ombord

Långfärd   Löpsedel   Ombord

Vi mötte: Emma liftar på haven

20 november, 2014 – 13.43 Kommentarer inaktiverade för Vi mötte: Emma liftar på haven

arc_2014_emma_gabinusNågra dagar innan starten av det 29:e ARC som går från Las Palmas på Kanarieöarna och till St Lucia i Västindien, träffade vi Emma Gabinus, 20 år, som får chansen att segla med Sven och Efwa Nilsson i deras Allegro 33:a över Atlanten.

Emma berättar att hon ser fram emot seglingen. Båten Efva är inte med för att tävla och jobbet består till största delen att hålla utkik – det finns både vindroder och autopilot så någon styrning kommer troligen inte att behövas.

Emma kom ner för 10 dagar sedan och bodde först på ett billigt hostel medan hon letade en båt som behövde extra besättning för överfarten. Hennes storebror gjorde samma sak för några år sedan och inspirerade Emma. Hon gick ut naturvetenskapligt gymnasium i Göteborg för ett och ett halvt år sedan och i väntan på att hon ska bestämma sig vad hon ska plugga på universitetet har hon bland annat varit ute och rest i Sydostasien och jobbar ihop pengar hemma i Göteborg genom att jobba på restaurang. När hon kommer fram till Västindien tror hon att hon vill hitta en annan båt att segla med ett tag för att lära sig mer. Sedan i mars är det dags att skicka in en ansökan för högskolan …

Hon har redan som liten seglat, mest kappseglat, med sina föräldrar och syskon. Hon tycker att hon kan segla, men har hittills inte provat på att segla flera dygn och på havet.

När hon kom ner var det runt 50 personer som gick på bryggorna och knackade på båtar (”walk the dock”) för att fråga efter besättningsplats, men till slut var det någon som kände till att ARC näst minsta båt hade en annons ute efter en extra besättningsman eftersom sonen i familjen varit tvungen att hoppa av. Hon gick dit och presenterade sig och fick en plats ombord.

Två dagar innan avseglingen var det fortfarande ett trettiotal som inte funnit någon båt. Från tonåringar och upp till äventyrslystna 50-åringar med en hel del erfarenhet. Den lilla gruppen med rastaflätor som bodde på stranden och som jonglerade vid rödljusen för att få ihop till mat verkade dock ha svårt att hitta någon själsfrände bland ARC skepparna …

Även killen med nytryckta t-shirten som det stod ”Crew available” verkade ha svårt att få napp.