Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Ombord

”Bättre väder förra sommaren, men man fick ju inte grilla då”

28 juli, 2019 – 10.00 Kommentarer inaktiverade för ”Bättre väder förra sommaren, men man fick ju inte grilla då”

Båtsommaren 2019 bjuder på växlande väder som varit en utmaning för meteorologernas prognoser. Det bjuder på både för- och nackdelar enligt sommarseglarna på Västkusten.

Bo och Eva Fredriksson

Amanda (Marieholm 32E), Henån.

– Förra sommaren var ju bättre, men jag gillar ju egentligen detta vädret. Jag måste inte ha 30 grader varje dag, då blir jag helt utslagen, säger Bo Fredriksson.

Han och hans fru Eva Fredriksson seglade från Göteborg via Rörö och Ellös till Henån för att besöka Evas mamma. Men att ligga i hamn är egentligen inte det paret är ute efter.

– Jag tar gärna en kryssarklubb-boj, eller ligger för ankare. Det är en helt annan frihet att ligga på svaj, du kan bada från båten och du har inga andra precis nära dig, säger Bo.

– Det bästa har varit vädret, förutom nu precis när det regnar. Men det blir ju bättre, och vattnet är 20 grader, så snart hoppas jag att rödmaneterna försvinner, säger Eva Fredriksson.

– Att koppla av och inte ha så himla många måsten, bara släppa allt och bara vara. Vad ska vi äta i morgon och när ska vi duscha? Det är det enda man behöver bry sig om. Det är rätt skönt, fortsätter hon.

Johan Ehrenpohl håller om sin son Sebastian. I Bakgrunden barnen Cornelia och Gustav tillsammans med farmor Berit Ehrenpohl.

Johan Ehrenpohls sommarsegling bestod av fem veckor på båten tillsammans barnen. På bild Sebastian, 8 år, och i bakgrunden Cornelia, 11, samt farmor Berit Ehrenpohl och hunden Bella som de mötte upp i Mollösund. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Familjen Ehrenpohl

Ida (Bavaria 42), Mollösund.

I ett stimmigt Mollösund, fullt av förbipasserande seglare från hela Sverige, Danmark, Norge och Holland med mera, stannade Johan Ehrenpohl till med sin dotter och två söner för att möta upp barnens farmor och farfar.

– Vi har varit ute i fyra veckor, så vi var ute tidigt. Vecka 26 och 27 var ju väldigt bra, det var inte så mycket båtar och stressigt. Väldigt skönt eftersom jag åker med barnen.

Familjen från Vänersborg började semestern på Orust där även mamma Linda var med, och seglade sedan norrut till Koster innan de vände hemåt igen.
– Koster var nog höjdpunkten, det var väldigt fint, säger Johan.

Åttaårige Sebastian Ehrenpohl tyckte däremot att andra saker lockade mer.
– Det bästa har varit att spela fotboll, fiska och bada, säger han.
– Bada har vi gjort mycket, de är inte så kinkiga med temperaturen, förklarar Johan.

Att segla själv med barnen: Cornelia, 11 år, Sebastian, 8 år och Gustav, 5 år, har däremot inte varit några svårigheter menar han.
– De klarar det jättebra, sen anpassar vi seglingen rätt mycket.
– Men det är roligare att segla än att åka med motor, slår Sebastian fast.

Hur har din seglingssommar varit? Lämna gärna en kommentar i fältet under artikeln.

Paulina, Magnus och Mattias Nilsson.

Paulina, Magnus och Mattias Nilsson stannade till i Ellös efter en veckas segling i Danskt vatten. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Familjen Nilsson

Paloma Blanca (Comfort 32), Ellös.

I Ellös, på västra Orust, stannade Magnus Nilsson för att släppa av sina två döttrar, Paulina och Morena Nilsson, samt sin bror Mattias Nilsson. Efter en vecka längs med Danmarks kust väntade andra lockelser på land samtidigt som Magnus Nilsson skulle fortsätta norrut på egen hand.

– Det har varit bra, helt okej. Inte lika varmt som förra året och vi har haft två regn sen vi stack ut. Det var otroligt mycket bättre väder förra sommaren, men man fick ju inte grilla då, säger Magnus Nilsson.

Läsö, Säby och Hirsholmen var några av stoppen i Danmark.

– Det har varit bra i år tycker jag, gött att ligga i hamn i Danmark och se fina sandstränder och fint hav, säger hans dotter Paulina Nilsson.

– Ja, där är fina pubar också, det är mysigt, lägger Mattias Nilsson till.

Eva Nordlinger och Emelie Karlsson.

Eva Nordeling och Emelie Karlsson gjorde sin första seglingssommar sedan barnsben och ser redan fram emot nästa år. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Emelie Karlsson och Eva Nordeling

Harmony (Harmony 47), Henån.

Tillsammans med tre nyfunna vänner hyrde Emelie Karlsson och Eva Nordeling båt i Smögen över en vecka och seglade norrut, till den norska gränsen, och vände. Stoppen i Strömstad och Nordkoster gave mersmak för nybörjarseglarna.

– Det var ju en som var erfaren seglare, men vi andra har ju varit mer eller mindre amatörer, men vi har fått ihop det ändå och seglat ganska snabbt, säger Emelie Karlsson, men lägger till:

– Det var väl något tillfälle när något släppte.

– När vi tappade den där veven, förklarar Eva Nordeling.

– Sen var det något segel som släppte, men det lyckades vi styra upp, fortsätter Emelie.

Sommarturen gav dem däremot kraftig mersmak.

–  Nu har vi sagt att vi ska fortsätta med detta nästa år, det är planen, säger Eva.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,