Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Vikingafärd till Irland

17 november, 2010 – 11.33 Kommentarer inaktiverade för Vikingafärd till Irland

För tre år sedan seglade ett rekonstruerat vikingskepp från Danmark till Irland med 65 män och kvinnor ombord. Syftet med resan är att återupptäcka hur långskeppen seglades – nu finns filmen på webben att se.

Havhingsten fra Glendalough är världens största vikingaskepp och en noggrann rekonstruktion av ett trettio meter långt långskepp man funnit i Danmark. Originalskeppet är byggt 1042 med ek från Glendalough på irland. Det har tagit mer än 40 år av konservering, forskning och mödosamt byggnadsarbete av arkeologer, historiker och båtbyggare på Vikingamuseet i Roskilde att göra rekonstruktionen. Syftet med resan är att upptäcka om de har fått sammansättningen rätt och att det går att segla skeppet som man gjorde för 1000 år sedan. Och rodret skulle visa sig vara en av de delar som de inte fått till på rätt sätt …

På vägen möter besättningen hård sjögång och olika fysiska utmaningar, bland annat var de inblåsta i södra Norge i 10 dagar. Ombord på fartyget, har en besättningsmedlem mindre än en kvadratmeter att arbeta, leva, äta och sova på. Fartyget är helt öppet, så att besättningen sover i den öppna båten utan skydd i alla väder annat än en torrdräkt – och det är kallt, vågor som sköljer över och en del sjösjuka som gör livet spännande. Man både ror och seglar beroende på vädret.

Denna en och en halv timme långa film från BBC följer hela den sju veckor långa resan. Den internationella besättningen har medlemmar från 18 länder inklusive Storbritannien, Nya Zeeland, Kanada, Tyskland, Nederländerna och Irland. Den yngsta är arton år, den äldsta i sextioårsåldern.