Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Vikingaskepp och örlogsfartyg hela helgen

19 augusti, 2015 – 09.34 Kommentarer inaktiverade för Vikingaskepp och örlogsfartyg hela helgen

SkeppenKommerHelgen den 22-23 augusti bjuder på maffiga maritima äventyr. Vid Sjöhistoriska museet i Stockholm lägger vikingaskepp och medeltida båtar till. Här blir det uppvisning i båtbyggarkonst, aktiviteter och lekar att prova och förstås en stor hantverksmarknad. Missa inte när ett gäng uppretade vikingar ryker ihop. Samtidigt firas isbrytaren Sankt Eriks 100-årsjubileum och en lång rad olika örlogsfartyg lägger till utanför Vasamuseet och bjuder på visningar.

I år besöks museet av skeppen Tälja, Stefnir, och Embla – tre båtrepliker vars förlagor är daterade till järnålder och vikingatid. Dessutom kommer världens äldsta vikingaskeppsrekonstruktion: Viking Plym från 1912. Medeltiden representeras av Blanka, vars förlaga är daterad till 1400-talet.

Det blir också tillfälle att lära sig om forntida båtbyggarkonst. Det kommer att finnas en repslagarbana och timmermannen Alexander Nordin visar bland annat hur man bordspräcker en stock. Har man ingen såg får man ta till yxan, och det går alldeles utmärkt. Det är nästan omöjligt att bryta av en spräckt planka. Alexander Nordin visar verktyg och berättar om båtbyggeri.

I år fyller dessutom isbrytaren Sankt Erik 100 år och på Sjöhistoriska firas det med att hylla det flytande kulturarvet och arbetet med att bevara och använda traditionsfartyg. På Galärvarvet nedanför Vasamuseet firas jubileet med örlogsdagarna. En lång rad militära fartyg som minsvepare, torpedbåtar, robotbåtar och mer visar upp sig och bjuder på ombordgång under helgen. Öppet skepp även på museifartygen Sankt Erik och Finngrundet.

Mer information om Skeppen kommer! hittar du här och program för Örlogsdagarna hittar du här. Fri entré hela helgen.

redaktion@pakryss.se

, ,