Sommartemperaturerna har nu nått upp till Piteå och riktig sommar är det på sina håll längs östkusten en bit upp i landet. I Ängskär, en av de nordligaste hamnarna med sommar, firades värmen med sjösättning." /> Vilken rivstart på säsongen! | På Kryss Vilken rivstart på säsongen! | På Kryss
Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Ombord

Vilken rivstart på säsongen!

7 maj, 2016 – 23.45 Kommentarer inaktiverade för Vilken rivstart på säsongen!
Ängskär

Sommartemperaturerna har nu nått upp till Piteå och riktig sommar är det på sina håll längs östkusten en bit upp i landet. I en av de nordligaste hamnarna med sommar firades värmen med sjösättning.

– Vi har lyft i tretton båtar i dag, säger en nöjd Björn Geijer, ordförande i Argos BK med hemmahamn på Ängskärsklubben innanför Öregrundsgrepen.
– Vi är ett trettiotal större båtar som ligger i här, men flera från hamnar runtom passar på att lägga i här när kranen är på plats.
Ängskär var utskeppningshamn för Lövstabruk och finns på kartor så långt tillbaka som 1600-talet. Hamnen var hemmahamn för en lokal fiskare fram till 1990-talet, men i dag är det i stort sett bara fritidsbåtar på plats.

På lördagseftermiddagen var sjösättningen klar, men på båtarna var det full fart med riggning och fixande. Ulla och Lars Karlsson riggade sin gaffelriggade Bohusjulle från 1950-talet. Båten är modifierad för fritidsbåtsliv, men dörjestängerna från båtens tid som fiskebåt på Orust monteras på varje år.
– De är utmärkta att trolla med även på den här sidan Sverige, säger Lars som konstaterar att inget bord någonsin har behövt bytas och att båten inte läcker trots sjösättning för ett par timmar sedan.

Ängskär

Mats Olsson sjösatte och riggade sin arbetsbåt från 1923 på lördagen.

En annan fiskebåt från ett saltare hav ligger några båtplatser bort. Det är Mats Olssons Risörbyggda arbetsbåt från 1924.
– Den började som postbåt mellan Koster och Strömstad och fick sen ett liv som fiskebåt. Jag är tredje ägaren och är inne på 48:e året.
Mats kommer från Göteborg där han började segla som liten. Sen dess har han seglat mycket i Stockholms skärgård innan han flyttade till Norduppland.
– Det är befriande lite båtar häruppe. Färre än i Stockholms skärgård och betydligt färre än på Västkusten. Men det finns en anledning och det är skärgården här som är klart farligare än söderöver.
Mats har en länspump inkopplad men något vatten pumpas inte ut. Ekskrovet är alldeles tätt.
– Jag har bytt varenda bord under åren, så det är ingen slump att hon är torr.

Ängskär

Jonas Wärnsberg på sin Westerly Cirrus har säsongens första båtgrannemöte med Lars Karlsson ombord på Bohusjullen med dörjestängerna intakta.

Till de nyare båtägarna i klubben hör Jonas Wärnsberg som har en engelsk Westerly Cirrus. 22 fot med typisk grund och bred köl.
– Den passar ganska bra här bland grynnorna, konstaterar Jonas som uppskattar gemenskapen i Argos BK. Han och båtgrannarna hjälper varandra med båtarna och med att hitta genvägarna och smutronställena i skärgårdarna längs fastlandskusten och utanför Gräsö som ligger tio sjömil ut.

Sommaren är ovanligt tidig på flera håll i landet. Längs ett par sträckor längs östkusten har det varit över tio grader i medeltemperatur under en vecka och därmed meteorologisk sommar. Men värmen som SMHI kallar sommartemperaturer hade på lördagen nått Piteå.

/Johan Boström
johan@pakryss.se

,