Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Vladimir Liubomirovs andra raka Marstrandsseger

3 augusti, 2015 – 08.11 Kommentarer inaktiverade för Vladimir Liubomirovs andra raka Marstrandsseger
RC44Marstrand4

​Vladimir Liubomirov vid rodret på ryska Bronenosec vann RC44 Marstrand Cup för andra gången i rad, medan Torbjörn Törnqvists Artemis Racing slutade fyra. Bild: Pedro Martinez.

Torbjörn Törnqvists Artemis Racing från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm avslutade RC44 Marstrand Cup på samma storstilade sätt som de inledde evenemanget; med en vinst. Totalt blev det en fjärdeplats för det svenska laget, medan ryska Bronenosec, med Vladimir Liubomirov vid rodret, tog sin andra raka Marstrandsseger.
– Jag seglade här första gången för 15 år sedan i Drake och älskar de utmanande förhållandena på vattnet lika mycket som gästvänligheten iland. Varje dag går jag en promenad runt ön och hämtar kraft ifrån den karga naturen här, berättar Liubomirov.

Det var tätt i toppen inför lördagens avslutande tre delseglingar i RC44 Marstrand Cup, med sex båtar som, åtminstone teoretiskt, skulle kunna ta hem totalsegern. Men Vladimir Liubomirov fortsatte med samma kontinuitet som han visat tidigare under veckan, och avslutade med serien 5, 1 och 6 för 40 poäng totalt och segern i denna tredje deltävling av fem i RC44 Championship Tour.

– Att segla här på Marstrandsfjorden påminner mycket om hur det är att segla hemma eller i Finland. Det är nordiska förhållanden helt enkelt, säger Liubomirov, som själv kommer från St Petersburg.

Landsmannen Vladimir Prosikhin i Team Nika slutade tvåa i Marstrandstävlingen, på lika många poäng, 47, som tredjeplacerade Charisma från Monaco med Nico Poons vid rodret. Team Nika går därmed upp i ledningen på RC44 Championship Tour 2015, med Bronenosec på andraplatsen.

För Torbjörn Törnqvists Artemis Racing blev det en fjärdeplats i RC44 Marstrand Cup, bara två futtiga poäng från andraplatsen. Segern i evenemangets sista delsegling, där svenskarna till stort jubel från alla människor på klipporna kunde gå i mål vid Strandverket i Marstrands södra hamninlopp, smakade förstås extra bra.

– Det känns jättekul att få avsluta med en seger inför hemmapubliken, tycker Törnqvist, som trots att besättningen hamnade precis utanför prispallen är mycket nöjd med veckans insats.

– Vi har gjort stora framsteg inom alla områden, och seglat mycket bättre än på länge. Besättningsarbete, manövrer, taktik, trim och fart; allt har förbättrats, konstaterar han nöjt.

KSSS-skepparen Richard Göransson i brittiska Team Aqua kan också se tillbaka på en utvecklande vecka. Efter två inledande sistaplatser i början av regattan avslutade laget under lördagen med en seger och två tredjeplatser, dagens i särklass bästa serie i det tio båtar starka fältet.

– Äntligen har vi fått fjutt på båten! Det känns riktigt skönt att få avsluta så här fint, som en bekräftelse på att vi kan när det stämmer, säger Richard Göransson, som hoppas få fler chanser att styra i RC44.

– Ja, men först ska jag iväg till Trapani i Italien och segla VM i Melges 32, säger han.

Team Aqua slutade på femte plats i RC44 Marstrand Cup, tappade därmed till tredjeplatsen i RC44 Championship Tour 2015 och får lämna ifrån sig de förgyllda rattarna som ersätter ledartröjan i RC44-klassen till Team Nika. Artemis Racings ungdomsbåt hade en riktig topplacering på gång i regattans sista race, när man kom in i ledning till den första märkesrundningen, men föll tillbaka till fjärde plats i mål.

– Vi är med och hugger mer och mer, och kan segla upp oss även om vi råkar starta dåligt. Men fortfarande återstår en hel del detaljer att jobba vidare med, tycker storskotstrimmaren Fredrik Lööf, OS-guldmedaljör i Starbåt 2012.

Slutresultat i fleetracing vid RC44 Marstrand Cup 2015 (lag, nationalitet, rorsman, poäng):

 1. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 40
 2. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 47
 3. Charisma, MON, Nico Poons, 47
 4. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 49
 5. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 59
 6. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 60
 7. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 81
 8. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 82
 9. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 91
 10. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 106

Ställning i RC44 Championship Tour efter RC44 Marstrand Cup, den tredje av fem deltävlingar (lag, nationalitet, rorsman, poäng):

 1. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 8
 2. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 10
 3. Team Aqua, GBR, Chris Bake, 10
 4. Charisma, MON, Nico Poons, 12
 5. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 15
 6. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 20
 7. Team Cereef, SLO, Igor Lah, 21
 8. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 22
 9. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 27
 10. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 29
 11. Aleph Racing, FRA, Hugues Lepic, 31
 12. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 33

Nästa tävling i RC44 Championship Tour 2015 är RC44 Cascais World Championship i Portugal 30 september – 4 oktober, och årets tour avslutas sedan med RC44 Virgin Gorda Cup på Brittiska Jungfruöarna 25 – 29 november.

redaktion@pakryss.se

, ,