Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Volvo Ocean Race har lämnat Auckland

18 mars, 2015 – 07.12 Kommentarer inaktiverade för Volvo Ocean Race har lämnat Auckland
Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg5 Start

Bild: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Den femte etappen av Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí i Brasilien startade på tisdag kväll, klockan 21.00 svensk tid. Den nästan 7000 sjömil långa delsträckan anses vara den mest krävande delen av kappseglingen runt jorden.

– Att veta var gränsen går kommer vara det viktigaste både för besättningens och båtens säkerhet, säger Martin Strömberg på Dongfeng Race Team som var först över startlinjen.

Etappstarten skulle egentligen gått i lördags natt, svensk tid, men flyttades på grund av den tropiska cyklonen Pam som härjat i Stilla Havet.

De sex Volvo Ocean 65:orna i fältet från Auckland är nu iväg på tävlingens längsta och tuffaste etapp som till stor del består av segling i hård vind, stora vågor och isande kyla i Södra ishavet. Nu väntar seglingsförhållanden som är ett signum för Volvo Ocean Race men som också kräver mycket utav både seglarna och båtarna.

Två svenskar är med i tävlingen. Anna-Lena Elled är Onboard Reporter på svenskbåten Team SCA och senare under etappen kommer hon att runda Kap Horn för första gången.

– Vi har haft tid att förbereda oss, vi är taggade och ser fram emot Southern Ocean, säger Anna-Lena Elled.

Martin Strömberg har rundat Sydamerikas sydspets två gånger tidigare i karriären och hans lag Dongfeng Race Team ligger just nu tvåa i poängtabellen. För att laget ska vara framgångsrikt under den femte etappen vilar ett tungt ansvar på Martin Strömberg som är vaktkapten och en av lagets mest erfarna seglare.

– Det är lite mer press på mig som gjort etappen innan, säger Martin Strömberg. Jag vet ju vad jag ger mig in i och att det kommer bli väldigt tufft. Med mer erfarenhet följer ökat ansvar för resten av laget och för att vi håller ihop båten.

Dongfeng Race Team fick den bästa starten men det är en lång väg kvar att segla. Etappen är 6 776 sjömil lång och lagen väntas nå itajaí 4-13 april. Du kan följa båtarnas position här.

redaktion@pakryss.se

, , ,