Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Volvo Ocean Race på väg till Newport

20 april, 2015 – 07.34 Kommentarer inaktiverade för Volvo Ocean Race på väg till Newport
April 18, 2015. Team Vestas Wind In-Port Race Itajai; Dongfeng Race Team.

Bild: Buda Mendes / Volvo Ocean Race

Klockan 19.00 svensk tid på söndagen gick startskottet för den sjätte etappen i Volvo Ocean Race 2014-15 från Itajaí till Newport. Först över startlinjen var Team SCA och nu väntar en svårnavigerad resa norrut.

Precis som under lördagens In-Port Race var det mycket lätta vindar i Itajaí under etappstarten. Svenskbåten Team SCA gjorde en perfekt start, men kampen om att vara först över mållinjen har bara börjat och resan till Newport väntas ta runt två och en halv vecka.

– Vi kommer ge allt för att vara på prispallen precis som vi var i de första etapperna. Det är kul att komma tillbaks ut på havet och nu slipper vi det kalla vädret i ishavet, säger Martin Strömberg.

Hans lag Dongfeng Race Team ligger tvåa i den totala poängtabellen och vill ha revansch efter att de tvingades avbryta den senaste delsträckan när deras mast bröts av.

– Vi har jobbat stenhårt för att få ordning på båten och för att kunna vara på startlinjen idag. Mastbrottet var en stor motgång men att vi lyckats komma tillbaks har gett oss mycket styrka. Vi har en riktigt bra känsla i laget.

– Nu måste vi hitta det perfekta trimmet för vår nya mast och vi vet ju att vi har lyckats få bra fart på båten tidigare. Vi kan inte påverka hur våra motståndare seglar och måste fortsätta fokusera på att segla så fort vi kan i alla lägen.

Abu Dhabi Ocean Racing har skaffat sig ett bra försprång i poängtabellen under de fem etapper som avgjorts. På den sjätte etappen är flottan alltså tillbaka i Atlanten för att segla den 5010 sjömil långa etappen till seglingstokiga Newport. Resan dit innebär kustnära segling men också vägval som kan ta seglarna långt ut på öppet hav. Den femte etappen handlade om att hålla båten och besättningen oskadda fram till målet men den här etappen handlar snarare om taktiskt snille och att hitta små övertag på konkurrenterna.

När lagen vinkat farväl i Itajaí väntar opålitliga och eventuellt stormiga vindar samt starka strömmar nära kusten. Frågan är om båtarna ska hålla sig nära land och förlita sig på landbrisen eller ge sig längre ut till havs i jakt på gynnsamma vindar.

Målet är att hitta passadvindarna från sydöst och därefter väntar den sista passagen genom doldrums i Volvo Ocean Race 2014-15. I höjd med Miami och upp till Newport måste lagen välja mellan att spela med Golfströmmen eller att hålla sig längre ut på havet fram till Rhode Island. Målgången i Newport är beräknad till 5-9 maj.

redaktion@pakryss.se

,