Av ren slump hittade marinarkeologen Staffan Von Arbin och hans arbetslag under ett annat uppdrag ett 800 år gammalt vrak av ett medeltida handelsskepp i en grund vik vid Dyngö utanför Fjällbacka. Egentligen var tanken att ..." /> Vrak från 1200-talet hittat utanför Fjällbacka | På Kryss Vrak från 1200-talet hittat utanför Fjällbacka | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Vrak från 1200-talet hittat utanför Fjällbacka

15 februari, 2022 – 12.45 Kommentarer inaktiverade för Vrak från 1200-talet hittat utanför Fjällbacka
Bild: Adobe by-studio

Av ren slump hittade marinarkeologen Staffan Von Arbin och hans arbetslag under ett annat uppdrag ett 800 år gammalt vrak av ett medeltida handelsskepp i en grund vik vid Dyngö utanför Fjällbacka.

Egentligen var tanken att dyka efter betydligt yngre vrak i Fjällbackas skärgård när marinarkeologerna istället fann resterna efter en kogg, ett medeltida handelsskepp. Analyser av trä från tio meter långa och fem meter breda vraket visar att det är byggt av ekar som fällts mellan 1233 och 1240. Eftersom träden har vuxit i nordvästra Tyskland kan koggen ha varit ett skepp knutet till den viktiga Hansan, som stod för en stor del av handeln i det medeltida Nordeuropa, skriver Dagens Nyheter.

Hittills har det bara påträffats ett tiotal vrak från 1200-talet i svenska vatten. Det nya fyndet kan därför betraktas som en av Europas äldsta koggar. Exakt vad som hände med skeppet är en gåta, men stora mängder förkolnat trä tyder på att det har fattat eld.

– Men om det är på grund av en olycka eller en fientlig handling, det vet vi inte, säger Staffan von Arbin.

Panoramabild över skärgården vid Fjällbacka.