Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Yaghan på kurs mot Sydgeorgien

14 december, 2016 – 14.32 2 kommentarer

Bankmannen och styrelseproffset Arne Mårtensson och hans fru Heléne är på långsegling med 62-fotaren Yaghan igen.  Om några veckor räknar de med att angöra sin drömdestination Sydgeorgien.
”Sedan har vi sett allt vi vill se av världen”, säger Arne till På Kryss.

Det har gått sju år sedan Arne Mårtensson och hans fru Heléne kom hem från sin tre år långa världsomsegling med Hallberg-Rassy 62:an Yaghan. Den resan tog dem bland annat till Falklandsöarna och Antarktis, och det var just dessa sydliga farvatten som gav mest mersmak under hela resan.
– Vi har seglat nästan 100 000 sjömil tillsammans och kommit fram till att vi trivs bäst på kalla vatten. I våra böcker om världsomseglingen skrev jag att vi någon gång i framtiden också ville se Sydgeorgien. Det är detta projekt vi nu genomför, berättar Arne för På Kryss.

Paret Mårtensson kastade loss från Stockholm i mitten av juli och har nu nått Punta del Este i Uruguay. Imorgon, torsdagen den 15 december, sätter de kurs mot mot Stanley på Falklandsöarna där de planerar ett kort stopp för att fira jul, innan de fortsätter österut mot Sydgeorgien.
– Förhoppningen är att vara framme redan till nyår. Men det beror på vädret. På dessa vatten måste man invänta de rätta väderlägena för att inte råka illa ut, säger Arne.

Sydgeorgien är en unik subantarktisk ö i Sydatlanten, med 5 miljoner pingviner och 65 miljoner fåglar. Men för Arne och Heléne är det lika mycket öns historia som lockar.
– Otto Nordenskiölds första svenska Antarktis-expeditionen 1901-1903 stannade på Sydgeorgien, och expeditionens kapten C.A. Larsen gav namn åt den viktigaste ankarplatsen Grytviken, berättar Arne. Också Schackelton, som genomförde sin unika segling från Elephant Island till Sydgeorgien, ligger begravd där. Sydgeorgien var dessutom världens valfångarcentrum i många decennier fram till 60-talet. Så den skandinaviska anknytningen är stark.

Mårtenssons Hallberg-Rassy 62:a Yaghan i Punta del Este, i väntan på avsegling mot Falklandsöarna och Sydgeorgien.

Mårtenssons Hallberg-Rassy 62:a Yaghan i Punta del Este, i väntan på avsegling mot Falklandsöarna och Sydgeorgien.

Från Sydgeorgien planerar Mårtenssons att fortsätta direkt till Kapstaden. Och därifrån hem via St. Martin, Azorerna och Rotterdam. Tanken är att vara tillbaka i hemmahamnen i Stockholm lagom till midsommar 2017.
21 000 nautiska mil på mindre än ett år. Varför så bråttom? frågar vi. Men svaret kommer inte som någon överraskning.
– Vi vill se barnbarnen växa upp och inte tappa kontakten med dem.

Någon mer långsegling har Arne och Heléne inte inplanerad. Inte så här långt i alla fall.
– Sydgeorgien är det sista vi har på vår bucket list. Sedan har vi sett allt vi vill se av världen.

LÄS MER: Följ Arne och Heléne Mårtenssons resa på bloggen

SE VIDEO: 21 avsnitt om Mårtenssons världsomsegling med Yaghan

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, , , ,

2 kommentarer »

  • Linda Hammarberg skriver:

    Arne och Heléne ankrade i Grytviken på Sydgeorgien den 6 januari kl 19.30 lokal tid. ”Inseglingen var fantastisk med stora isberg och massor med valar, albatrosser mm.” hälsar Arne via satellit. /Linda

  • Kurth persson skriver:

    Fantastiska filmer som Arne å Helena Mårtensson har gjort