Hem » Ombord

Ombord

Yngst på varvet

2 april, 2013 – 09.31 Kommentarer inaktiverade för Yngst på varvet

ARVID_NIKLAS_PAKRYSS_webbKusinerna Arvid och Niklas gör det mesta ihop. De jobbar på samma arbetsplats, de bor tio minuter från varandra och de delar, sedan något år tillbaka, en träbåt. Båda två är skolade seglare och tillbringar några veckor varje sommar som ledare på Malma Kvarns seglarläger. Deras föräldrar har ägt både segel- och motorbåt, så steget till att skaffa någonting eget var inte särskilt långt. I april 2012, efter en hel del Blocketletande, fick de nys om en nordisk folkbåt från 1963 med namnet Signe. De slog till direkt.

Arvid: Vi visste att vi ville ha en träbåt. Och min pappa tyckte vi borde skaffa en folkbåt, eftersom de är så lättskötta. Men det visade sig inte vara så lätt. Det var någon som hade målat hela båten vit, även inuti. Så vi har kämpat hela hösten och vintern för att få den trären igen. Vi har lagt ner några hundra timmar var hittills och det är fortfarande inte klart. Jag fick även för mig att vi skulle slipa bort all lack på all mahogny. Sen måste vi vårrusta den också.

Niklas: Och däcket har vi inte ens börjat på. Vi visste innan att det skulle bli rätt mycket jobb, fast kanske inte så här mycket, haha.

Arvid: Men vi ångrar verkligen inte köpet. Jag har alltid älskat att jobba med trä. Så det här känns självklart. Plus att det känns som vi för vidare ett kulturarv.

Det är inte helt vanligt att två 20-åringar skaffar en träbåt tillsammans.

Niklas: Nej, det är nog inte supervanligt, främst för att det innebär så mycket jobb. Det är nog vanligare att man köper plastbåt som förstabåt. Vi är yngst på varvet där Signe ligger, men vi är också de som tillbringar mest tid där.

Arvid: Vi försökte jobba i vintras när det var femton minus ute, det slutade med att vi satt med värmepistolen innanför jackan. Så vi fick ge upp.

Hur är det att äga en båt med en nära kompis?

Niklas: Man måste kunna bli arg den andra, men också kunna släppa det snabbt. Vi pushar och driver varandra väldigt mycket, men vi har olika drivkrafter i olika projekt. Vi tycker olika, men hittar alltid en kompromiss. Det är en fördel att förstå hur den andra funkar. Vi är ändå kusiner, så vi är påtvingade ihop, vi har inget val. Vi måste bara lösa det.

 

VÅRA BÄSTA TIPS:

1 Planera och sätt upp mål. Sätt en deadline på när saker ska vara klara. Ta inte vatten över huvudet. Sätt igång mindre projekt och se till att ha kul. Om man sliter för mycket blir det inte roligt till slut.

2 Vid köptillfället – rådfråga någon som har koll. Ta inte allt som säljaren säger på orden. Och var beredd på kostnaderna som tillkommer om du köper en billig båt i dåligt skick. Kostnader rinner snabbt iväg.

3 Investera i en bra motor från början. Det sista man vill är att motorn börjar krångla ute till havs.

 

ARVID MARKLUND & NIKLAS OLDENBURG

ÅLDER: 20 och 19

BÅT: Nordisk folkbåt

KÖPÅR: 2012

PRIS: 20 000 med båthus.