Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Yrvind nära överge Atlantsegling

14 september, 2011 – 11.23 Kommentarer inaktiverade för Yrvind nära överge Atlantsegling

Sven Yrvind kom i mitten av september fram till Porto Santo (Madeira) efter en mycket tuff segling från Kinsale på södra Irland – så tuff att han övervägde att ge upp seglingen när han kom fram.

Yrvinds nya lilla knappt fem meter långa båt motsvarade inte helt de förhoppningar som Sven hade på henne – under seglingen har han identifierat flera områden för modifikationer, som att placera om masten för att slippa överdriven avdrift. Yrvind var inte heller helt nöjd med de chinerunners (platt båtbotten med utstickande horisontella lister som förhindrar avdrift) och skriver på sin blogg att han borde legat närmare uppfinnaren Matt Leydens originalkonstruktion än vad han valde att göra.

Båten blev också ganska mycket tyngre än planerat, eftersom Sven valt kraftigare dimensioner på det mesta. Båten läckte också in vatten och Sven fick problem med fuktig elektroniken och valde att släcka ner det mesta, inklusive sin AIS-sändare som talar om för de stora fartygen exakt var han befinner sig.

Överfarten från Irland till Porto Santo tog en dryg månad och vid ett tillfälle kom en brytande sjö och gav mycket vatten inne i den lilla salongen. Vid framkomst var Sven mycket trött och funderade på att transportera hem båten till Sverige och börja bygga på en förbättrad konstruktion. Men efter några dagar vila är återigen planen att i oktober börja överfärden över till Västindien, även om Florida inte längre slutmålet.

Läs tidigare inlägg:

Följ Yrvind över Atlanten

Yrvind mindre än 170 M från Porto Santo

Följ Yrvind på yrvind.com