Läsvärt Löpsedel Nyheter Säkerhet
Högsäsong för stölder igång
Rör er i hamnarna! Det är den bästa medicinen mot stölderna som tar fart i september, enligt polisen. Samtidigt som båtmotorstölderna gått upp i hela landet i år har de gått ned i väst. Polisens Båtsamverkan verkar ge resultat och nu har startskottet gått för samverkan runt om i landet.
Fyra poliser springer genom Hinsholmskilens småbåtshamn i Göteborg för att genskjuta en ribbåt som driver utan besättning. Ovanför cirkulerar en helikopter. Det är sen kväll mellan den 23:e och 24:e juli när På Kryss kontaktas av en båtägare och vittne till polisinsatsen. Hinsholmskilen har ungefär tvåtusen båtplatser och tillhör de mest stölddrabbade i landet.
Den här gången visade det sig vara falskt alarm.
– Det förelåg inget brott. Vi fick ett larm om en gummibåt som drivit från en angränsande hamn. Att en helikopter var med beror nog på att den ändå var uppe för att bevaka Bruce Springsteens konsert inne stan, berättar polisens presstalesman efteråt.
Så här omfattande och snabba utryckningar händer förstås inte var dag eller natt. Men det står helt klart att polisens samverkan med båtklubbar och hamnar i väst har givit resultat. Detta sätts nu på prov när vi kommit in i de värsta stöldmånaderna under tidig höst.
Statistik från polisens Båtsamverka talar sitt tydliga språk. Från juli ökar stölderna och skjuter rejält i höjden under september.
– Inget är ju hugget i sten vad det beror på. Men det är för stilla i hamnarna mellan semestersäsongen och upptagningen, tror jag. Risken att bli upptäckt är alldeles för liten. Vi ser att ligorna flyttar sig till hamnar där det är mindre rörelse, säger Thomas Andersson vid polisens Båtsamverkan.
I augusti hann Båtsamverkan i Väst på sin facebooksida knappt rapportera minskade stölder och utfärda en varning inför hösten innan långa stöldrapporter började att droppa in. Många iakttagelser om mystiska fordon och personer har gjorts.
– Det är helt otroligt hur alla stölder kommer igång samtidigt. Det är som när Ikea öppnar klockan tio och folk väller in, säger Thomas Anderssson.
Under sommaren har framför allt mindre motorbåtar och motorer, både från jollar, roddbåtar och segelbåtar varit populärt byte hos tjuvarna.
– Utombordare stjäls framför allt från segelbåtarna. Vi har svårt att nå fram till dem. De verkar tro att det bara är större motorer som stjäls. Men det är fel. Det är viktigt att häkta av motorn och ta hem den för vintern, säger Thomas Andersson.
Hittills i år har motorstölderna i hela landet ökat med 15 procent samtidigt som de har gått ned med 14 procent i Västra Götaland där samverkan pågått ett par år.
– Framgångarna beror på att olika intressenter delar information med varandra. Båtägare och hamnfolk vet saker som polisen inte vet och tvärtom. Det gör att risken att bli upptäckt ökar, menar Thomas Andersson.
Antalet stulna motorbåtar har ökat från 579 stycken mellan 1 januari till och med juli till 624 anmälda stulna motorbåtar i år.
Samverkan har fram till nu mest varit igång i Västra Götaland. Men i augusti gick startskottet för att få igång projektet runt om i landet. Polisen i region öst har kommit en bit på väg. Karl Landström på polisen i Norrköping har träffat ett antal klubbar vid möten i Sanden och Yxeltorpsviken.
– Jag började med utsatta hamnar. De är riktigt taggade och vi har startat upp grupper i sociala medier. Vi i polisen väntar med att sätta upp facebook. Men det är bra om klubbarna sätter upp sina egna sidor för båtsamverkan, säger Karl Landström som uppmanar båtklubbar som vill starta samverkan att kontakta närmaste polisstation.
Polisens tips om du bevittnar eller misstänker en stöld:
* Tänk i förväg igenom vad du ska göra när de ser någon stjäla grannens motor
* Först av allt: Larma 112
* Ta det lugnt, försök att inte bli arg eller stressad. Har man tänkt igenom i förväg blir man lugnare när det händer. Tänk på din egen säkerhet: ”Allmänheten ser – polisen griper”.
* Håll dig på avstånd och följ om möjligt efter om de misstänkta åker iväg.
Tips för stöldmånaderna september och oktober:
Tips mot båt- & motortjuvar
* Se till att båtägarna rör sig i hamnarna även de ruskiga höstmånaderna!
* Besök hamnen, många korta besök gör stor nytta
* Montera spårsändare
* Riktiga klassade lås
* Märk motor och båt med både dold (dna-märkning) och synlig märkning.
* Starta Båtsamverkan
* Följ polisen Båtsamverkan på Facebook
Fakta Båtsamverkan:
Båtsamverkan är ett brottsförebyggande samarbete mellan båtklubbar, polis och försäkringsbranschen för att minska brottsligheten och öka tryggheten i området.
Båtsamverkan innebär bland annat att man:
* Tillsammans ser om varandras båtar
* Är mer uppmärksam på vilka som rör sig i området
* Pratar med okända och noterar registreringsnummer
* Bryr sig om sin egen båtgranne
Kontakt:
Båtsamverkan Riks och Region Väst:
Thomas Andersson. thomas-a.andersson@polisen.se
Båtsamverkan Region Öst:
Karl Landström. karl.landstrom@polisen.se
Mer om Båtsamverkan på nätet:
LÄNK: Larmtjänst
LÄNK: Polisen Båtsamverkan på Facebook
Lars Soold
redaktion@pakryss.se