Hem » Archive by Taggar

#sjöräddning

FLYKTINGJURIDIK

Vad är en säker plats?

25 november 2019 – 13:09 Kommentarer inaktiverade för Vad är en säker plats?

Hur agerar man som fritidsskeppare när man hamnar i en situation där flyende migranters liv står på spel? Hugo Tiberg konstaterar att skepparen kan hamna i ett dilemma där internationella och svenska lagar krockar med andra länders regler.

, , ,

AW 139

Färre grundstötningar ledde till sjöräddningsfall

12 november 2019 – 15:17 Kommentarer inaktiverade för Färre grundstötningar ledde till sjöräddningsfall

Under årets sommarsäsong inleddes 751 sjöräddningsfall, vilket är en minskning med elva procent jämfört med förra året. Den relativt svala och väderstadiga sommaren 2019 innebar färre grundstötningar och bränder ombord jämfört med 2018.

, ,

Missuppfattning och avstängd ais bidrog till Helge Ingstad-olyckan

12 november 2019 – 13:30 Kommentarer inaktiverade för Missuppfattning och avstängd ais bidrog till Helge Ingstad-olyckan

Fregatten uppfattade oljetankern som ett stillastående objekt samtidigt som varken tankern eller trafikledningen såg fregatten som gjorde 18 knop med avstängd ais. Nu presenterar haveriutredningen 15 förslag på åtgärder för att öka säkerheten.

, ,

Falsterbo

”Gick ej utreda vem som framfört båten”

15 september 2019 – 00:54 10 kommentarer

Skepparen på en grundstött segelbåt vid Falsterbo fyr misstänktes för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Förundersökningen lades ner när Kustbevakningen inte kunde slå fast vem som framfört båten.

, , , ,

Räddades av helikopter från sjunkande skonare

29 juli 2019 – 12:21 2 kommentarer

Tre personer på en läckande skonare fick evakueras med helikopter. Senare sjönk träskutan helt.

, , , ,

Kustbevakningen

Kustbevakningen får fortsatt störst förtroende

2 juli 2019 – 09:00 2 kommentarer

Precis som förra året så har Kustbevakningen utsetts till den statliga myndighet i Sverige med högst förtroende bland invånarna, enligt en Sifo-undersökning. Dessutom ökar förtroendet, men en minoritet känner till myndigheten väl.

, ,