Löpsedel Nya prylar/båtar
Nautiska almanackan på nätet
En nautisk almanacka är en av de mest oumbärliga publikationer man kan ha ombord, åtminstone så fort man kommit ut på Elbe från Kielkanalen – i en almanacka finns framförallt aktuella tidvattentabeller och uppdaterad hamninformation för hundratals hamnar i norra Europa.
Reed’s stora almanacka 2011 som täcker området från Danmarks västra sida till Marocco, har 45 000+ uppdateringar från året innan, har 1088 sidor, väger dryga tre kilo, kostar runt 600 kronor i Sverige (£ 35 i UK) och bör köpas ny varje år.
Utöver det finns mycket annan information också i en almanacka; från vilka frekvenser/sajter/telefonnummer man kan få aktuella väderprognoser över översiktkort och distanstabeller till hur man gör om någon ombord plötsligt skulle börja föda barn (jodå, det är som på film; mycket rena handdukar och varmt vatten!).
Det görs tiotusentals uppdateringar varje år till nya upplagan som kommer redan i september året innan och saknar därmed allt den senaste informationen – borde vara perfekt för att ha i en digital version.
På marknaden finns flera producenter av almanackor, och för olika seglingsområden. Reed’s Nautical Almanack är kanske den mest kända i norra Europa och finns i en mängd olika versioner, som en som täcker Englands ostkust för dem som bara seglar där. I Frankrike använde jag Bloc Marine som var bra för den franska sidan och dessutom hade sjökartor.
Digitala almanackor
För ett par år sedan testade förlaget Wiley Nautical att lägga ut all information från deras almanacka, men den lades ner efter något år. Wileys version gick att ladda ner och man behövde ingen uppkoppling ute på sjön (däremot tillgång till en dator eller att man skrivit ut aktuella sidor innan man lämnade hemmet).
Nu kommer i stället Reed’s i digital form och jag har testat en betaversion. De största uppenbara fördelarna är att almanackan uppdateras dagligen – man slipper information som är nästan årsgammal. Man kan också bara ta ut den information man behöver, som man troligen skriver ut för att ha som backup i fall strömmen skulle gå. Vanliga hamnar och rutter går att spara för att få upp genast. Även aktuellt väder går att ta in.
Jag saknade däremot att, på samma sätt som i en plotter, kunna lägga ut informationen bland den andra kartinformationen tillgänglig med ett knapptryck och kanske också tidsstyrt – man fick aktuell tidvattenuppgift för samma stund, i stället för hela dygnets tidvatten. På en direkt fråga svarade man att man redan påbörjat ett sådant samarbete med en producent av digitala sjökort. Hela produkten går att ladda ner, men då missar man uppdateringarna.
Sammanfattning: Än så länge är produkten alltför enkel – men den ska utvecklas framöver. När den kommer i sin riktiga version i februari, kommer Stina Jansson som är Utsjöskepparlärare och Yachtmaster offshore att testa produkten ordentligt med första publicering på denna webbplats.
Mer info: www.reedsnauticalalmanac.co.uk
Testat av Micke Westin
Fakta: En nautisk almanacka är en handbok i tidvatten med aktuella tabeller för varje månad under året. Här finns också hamnguider med aktuell information över samtliga större hamnar lämpliga för fritidsbåtar.