Läsvärt
Upplev historiens vingslag i Kristianopel
Kustpärlan Kristianopel i Blekinge är en blandning av blomstrande småstadsidyll och dramatisk historia. En plats väl värd att besöka när tillfälle ges.
En gång i tiden var Kristianopel den danske kungens stolthet och beskydd mot Sverige. Berättelsen börjar 1599 då den dansken kungen Kristian IV bestämde sig för att bygga Nordens första renässansstad. År 1606 stod Kristianopel klart och runt 700 invånare flyttade snart in. Fem år senare skickar svenske kungen Karl IX dit en trupp soldater med 16-årige sonen, kronprins Gustav Adolf, i spetsen. Uppdraget är att förstöra Kristianopel som straff för att danskarna anfallit Kalmar. Både kyrkan och staden bränns ner och alla utom prästen dödas. Men danskarna ger sig inte utan bygger upp staden på nytt. Genom freden i Roskilde 1658 blir Kristianopel svenskt, men bara tjugo år senare beslutar man att lägga ner staden. Invånarna uppmanas att flytta till andra städer i närheten och stora delar av ringmuren används till att bygga upp den nya örlogsstaden Karlskrona. I dag har Kristianopel ett 40-tal bofasta invånare, men varje sommar kommer det hundratusentals turister på besök. Här kan de njuta av både välskötta trähus och de historiska lämningarna, som befästningsmuren med sina bastioner.
Läs hela artikeln i senaste numret av På Kryss i pappersform eller som inloggad prenumerant.
Vill gärna rekommendera Sven Edvin Saljes roman Kustridaren som utspelar sig i Kristianopel på 1600-talet åren fram till förstörelsen. Jag läste den i min ungdom och fångades dels av innehållet dels av språket.