Nyheter
Vikingarna tog fram nytt sjökort
Tack vare det lokala segelsällskapet Vikingarna i Dackekretsen har Kalmars södra skärgård blivit mer tillgänglig genom det nya sjökortet.
Det gamla sjökortet var från 1860-talet och baserat på handlodningar gjorda av den tidens fiskare. Därför har det funnits stora områden som inte varit ordentligt sjömätta och rätt stora felaktigheter enligt Jonas Hagström som har varit med i kretsens projektgrupp sedan start.
Till vardags arbetar han som lektor på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet. Det var efter en föreläsning med Stockholmsföretaget Hydrographica, som tillverkar storskaliga sjökort, som intresset för ett samarbete väcktes.
– Vi gick till kommunen och sa att vi måste ha området sjömätt. Dels på grund av utbyggnaden, dels fanns det bara en led in i skärgården, säger Hasse Martinsson i Svenska Kryssarklubbens Hamn- och farledsnämnd som varit projektledare i gruppen.
Om Vikingarna fick utbildning av Hydrographica skulle de själva stå för arbetet med de praktiska sjömätningarna. Kommunen nappade och gav en bygdepeng på 160 000 kronor till projektet och från Sparbanken Kronan fick de 300 000 kronor.
– Vi köpte en aluminiumbåt lämplig för sjömätning som utrustades med datorer, ekolod, GPS och plottrar för att kunna köra de sjökortsmanus som vi fick av Hydrographica, säger Hasse.
Totalt har projektgruppen på åtta man lagt över 600 ideella timmar på sjömätning i Västra sjön, från T-bryggan ner till Bottarps hamn ut till farleden i sundet och Stensölandets utsida. Arbetet beräknades ta två år, men Vikingarna klarade det på ett.
Det nya sjökortet blev klart i maj. Det är i skala 1:10 000, fem gånger större än Sjöfartsverkets gamla, och innehåller djupkurvor för två meter vilket är viktigt för många fritidsbåtar.
– Det här öppnar upp skärgården på ett helt annat sätt. Jag tror alla uppskattar det, inte minst sjöräddningen, säger Jonas.
Kommunen är också så nöjda med resultatet att Dackekretsen redan har fått nya uppdrag. I sommar ska en gästhamn anläggas i direkt anslutning till slottet och Vikingarna kommer att sköta det manuella karteringsarbetet.
– Vi hoppas att våra erfarenheter kan inspirera andra att dra igång liknande projekt, säger Jonas.
Mycket bra jobbat alla som har varit med. Hoppas att det smittar av sig till andra kretsar och båtklubbar.
Det vore kul med en jämförelsebild på gammalt sjökort resp nytt sjökort över något lämpligt område i sammanhanget.
Kul att höra också att det kan gå så bra ”blott” med ideella krafter.
Hej vad gå det att köpa kortet och under vilket namn?
Med vänliga hälsningar
Norman