Läsvärt Nyheter
”Jag hade varit trumpetare ombord”
Som marinarkeolog är Patrik Höglund fascinerad av hur livet såg ut förr ombord. Inte minst på de stora örlogsskeppen under 1600-talet. Nu har doktorsavhandlingen blivit en bok.
Varför valde du just det här ämnet?
– Jag har varit intresserad av sociala förhållanden på örlogsskepp länge. I krigstid fanns kanske 400–500 man ombord på de större skeppen. Förutom officerare och båtsmän var det soldater, präster, skrivare, kockar, drängar och skeppsgossar. Vad gjorde alla dessa människor med sina olika roller och yrken ombord? Var bodde de och vad åt de?
Var det något som kom fram under arbetet som överraskade dig?
– Att det faktiskt gick att få fram uppgifter om de flesta grupper ombord. En annan sak är den stora betydelse som landtrupperna hade. Utan arméfolket och dess specialister, som trumslagare, barberare och präster, hade skeppssamhället inte fungerat.
Du skriver att det förekom kvinnor ombord som klädde ut sig till män för att inte bli upptäckta?
– Ja, kvinnor förekom ombord ”som kvinnor” i ganska stor utsträckning i fredstid, men det var ovanligt i krigstid. De flesta uppgifter om utklädda kvinnor härrör från Holland, men det förekom i Sverige också.
Dina egna favoriter i boken?
– Specialistgruppen är spännande med präster, barberare, trumpetare och skrivare. Likaså skeppspojkarna och drängarna. De stod ju vid sidan av det egentliga sjömansarbetet. Vad de gjorde ombord tycker jag att jag lyckats komma betydligt närmare än tidigare forskning.
Vad har varit det roligaste under arbetet?
– Att få grotta ner mig i sådant som det inte funnits tid till tidigare och att det har gett resultat.
Vem hade du själv varit i skeppssamhället?
– En trumpetare! Då hade jag stått högst upp i aktern med bra utsikt och blåst till korum och strid!
Boktips!
Skeppssamhället
Av Patrik Höglund
Ett örlogsskepp på 1600-talet var som ett flytande samhälle i miniatyr. Här trängdes hundratals människor med olika befattningar tillsammans. Den här boken handlar om deras vardag, vilka de var, vad de gjorde och hur de levde.