Många vill äta mer hållbar mat från havet. Men var ska man börja? Under våren arrangerar Folkuniversitetet, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad fyra kurstillfällen om framtidens sjömat. Jordens yta består till drygt 70 procent av hav, ..." /> Framtidens mat kommer från havet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Framtidens mat kommer från havet | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Framtidens mat kommer från havet

27 februari 2023 – 10:20 Kommentarer inaktiverade för Framtidens mat kommer från havet
Sjögurka kanske blir standard på matbordet framöver.

Många vill äta mer hållbar mat från havet. Men var ska man börja? Under våren arrangerar Folkuniversitetet, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad fyra kurstillfällen om framtidens sjömat.

Jordens yta består till drygt 70 procent av hav, trots det kommer bara 5–6 procent av matproduktionen i världen från havet. För att maten ska räcka till en ökande befolkning behöver vi bryta våra konsumtionsmönster och äta mindre kött och mer blå proteiner i form av ostron, musslor, snäckor, alger och annan sjömat.

– Med kurserna vill vi möta det stora intresset från allmänheten. Många är nyfikna på alger, sjöpungar, sjögurkor och annan spännande mat från havet. Vi vill därför ge ett smakprov på allt spännande som sker på sjömatsfronten just nu, säger Maria Bodin, marinbiolog och projektsamordnare på Göteborgs universitet.

Under de fyra kurstillfällena får deltagarna lära sig mer om vilka produkter som finns att tillgå i havet. Två av kurstillfällena är mer praktiska. Det ena hålls vid den marina kolonilotten i Frihamnen där man lär sig mer om småskalig odling i havet och provar på att laga enklare mat med alger och annan sjömat. Det sista tillfället är en tång- och strandväxtpromenad med författaren och matinspiratören Karolina Martinson.

Kurserna anordnas av Folkuniversitetet, Göteborgs universitet och Göteborgs Stad med stöd från Vinnova.

  • 8 mars: Sjömat
  • 22 mars: Blå mat – algernas fantastiska värld
  • 19 april: Besök på marina kolonilotten Flytevi
  • 26 april: Tång- och strandväxtvandring

Läs mer om kurserna

Foto: Stock.adobe.com