Första halvåret i år anmäldes 328 stulna båtmotorer, en minskning med 42 procent jämfört med samma period 2022. I polisregion Stockholm minskade stölderna med 62 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet som ..." /> Båtmotorstölderna har minskat | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Båtmotorstölderna har minskat | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Båtmotorstölderna har minskat

28 augusti 2023 – 13:49 Kommentarer inaktiverade för Båtmotorstölderna har minskat
Båtmotorstölderna har minskat

Första halvåret i år anmäldes 328 stulna båtmotorer, en minskning med 42 procent jämfört med samma period 2022. I polisregion Stockholm minskade stölderna med 62 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet som Larmtjänst sammanställt.

Stölderna av båtmotorer visar en positiv utveckling och fortsätter att minska. Under första halvåret 2023 har stölderna minskat med 42 procent jämfört med samma period 2022.

– En anledning till minskningen kan förklaras med Båtsamverkan som används som en brottsförebyggande metod i hela Sverige, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

Flest anmälda stölder sker i polisregion Stockholm (87), men även där har stölderna minskat rejält jämfört med samma period föregående år då det anmäldes 229 stölder. En minskning med 62 procent.

Sommaren är en period när båten används aktivt och båtägaren har god uppsikt, vilket gör det svårare för tjuven. I början av hösten, när semestrarna är slut och båten används mer sällan, brukar stölderna ta fart igen. Det är mörkare ute vilket gör det lättare för de internationella brottsnätverken att jobba samtidigt som många båtar fortfarande ligger i vattnet.

– Majoriteten av stölderna sker när båten ligger i. Eftersom vi nu går in i en brottsdrabbad period kan ett alternativ vara att torrsätta båten mellan turerna om möjligt och sjösätta igen när det blir fina höstdagar, säger Viktor Eklöf.

Så minskar du risken för båtmotorstöld

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb.
  • Använd spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna, se till att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i ”Lilla båtkortet!” Finns hos polisen.se och larmtjänst.se

Bild: Larmtjänst