Missa inte Vraks fotoutställning som pågår fram till 31 december i Stockholm. Här kan du se unika bilder från undersökningarna av Äpplet, Vasas systerskepp. Vraks marinarkeologer har tillsammans med Marinen undersökt området vid Vaxholm där Äpplet ..." /> Äpplet i bilder | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Äpplet i bilder | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Äpplet i bilder

13 november 2023 – 10:10 Kommentarer inaktiverade för Äpplet i bilder
Äpplet i bilder

Missa inte Vraks fotoutställning som pågår fram till 31 december i Stockholm. Här kan du se unika bilder från undersökningarna av Äpplet, Vasas systerskepp.

Vraks marinarkeologer har tillsammans med Marinen undersökt området vid Vaxholm där Äpplet förmodats ha sänkts. I december 2021 upptäcktes ett stort fartygsvrak och efter ytterligare undersökningar och provtagningar året därpå kunde det konstateras att Äpplet slutligen hade hittats.

Under våren 2023 gjorde man återigen gemensam sak och tog sig ut med Marinens fartyg HMS Furusund och ner till vrakplatsen med målet att dokumentera skrovet genom 3D-filmning.

Vid dykningarna görs sensationella fynd och bakom aktern hittar dykarna flera träskulpturer – däribland två stora lejon från riksvapnet – som suttit på Äpplets akterspegel.

Intill lejonen ligger även en mindre, rund skulptur i form av ett äpple som skulle kunna vara namnskylten – Riksäpplet. Fynden är helt unika i sitt slag. Att ett uttjänt, medvetet sänkt skepp skulle ha kvar sina skulpturer är det nog få som trott.

– Jag har dykt i över 30 år och aldrig hittat en skulptur. Att få vara med och hitta de från Vasas systerskepp Äpplet är bland det häftigaste jag varit med om, säger Jim Hansson, marinarkeolog vid Vrak – Museum of Wrecks.

Akterkonstruktionen finns delvis bevarad på vrakplatsen. Detta gör att det nu går att förstå utvecklingen från det instabila Vasa och försöken att hitta den rätta formen för ett stort och tungt bestyckat skepp.

ndersökningarna visar att Äpplet var både högre i aktern och hade en annan form än Vasa, som inte är lika brett i skrovet och smalare högst upp i akterkastellet. Detaljer och skillnader i konstruktionen av de två skeppen gör att det går att komma mycket närmare timmermännen på skeppsgården än tidigare.

Bildtext: Högra lejonet i riksvapnet

Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM