Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Årets äventyrare drömmer om att segla jorden runt

25 mars, 2019 – 18.05 Kommentarer inaktiverade för Årets äventyrare drömmer om att segla jorden runt

Långseglaren Emma Ringqvist från Göteborg har korats till Årets äventyrare. Det är första gången som den prestigefyllda utmärkelsen går till en seglare. Nu ska hennes resa bli film.

På Kryss har tidigare berättat om kryssarklubbaren Emma Ringqvist som ensam seglade sin L32:a från Göteborg till Brasilien, och vidare ner till världens mest isolerade bebodda ö Tristan da Cunha och hem igen på nio månader. Den gångna helgen fick hon som första seglare någonsin ta emot den ärofyllda utmärkelsen vid en prisceremoni på Explore Outdoor-mässan i Stockholm.

– Det är superkul att få vara den som lyfter fram segling bland äventyrarna. Äventyr handlar ju ofta om att vara utlämnad åt naturens krafter såväl som sin egen förmåga och det känns som att min seglats uppfyllde just de kriterierna, säger Emma till På Kryss efter prisutdelningen

67 dagar nonstop

38-åriga Emma tillbringade under sin resa totalt 164 dagar ensam till havs, varav den längsta etappen på 67 dagar gick från Santa Helena till Skottland utan fungerande motor. Det är den längsta tiden någon svensk kvinna tidigare seglat solo utan att gå iland.

– Jag har alltid trivts i mitt eget sällskap, men ensamheten där ute var stundtals tuffare än jag förväntade mig. Jag lärde känna mig själv på ett helt annat djup, fick distans till livet och lärde mig tålamod och tacksamhet. Men det bästa av allt var nog ändå att helt och hållet få leva i nuet. Att bara sitta där med en kopp te i sittbrunnen, titta ut över havet och förlora all uppfattning om tid.

Det märks att Emma tycker om att dela med sig av sina upplevelser från resan. Hon håller gärna föredrag och jobbar på en dokumentärfilm med arbetsnamnet ”164 dagar med havet”.

– Nästa år hoppas jag vi får se Anders Eriksson på prispallen, säger Emma och berättar att Anders, som just nu är inne på slutspurten av en ensamsegling nonstop runt jorden, fungerat som en coach inför och under hennes egen resa.

Längtar efter friheten till havs

Emma drömmer själv om att segla jorden runt en dag, men hon har ingen brådska. Närmast väntar livet på landbacken efter åtta år som båtboende. Hon har precis köpt ett hus på Brännö utanför Göteborg. Men båten behåller hon ett tag till.

– Jag kan ofta längta efter friheten och ensamheten till havs, och då är det skönt att veta att Caprice ligger där nere vid bryggan och väntar på mig när jag behöver henne.

Årets manliga äventyrare blev den 81-årige paddlaren Hjalmar Fries som under 2018 ensam paddlat över 200 mil i kajak, från Novgorod i Ryssland till Åbo och vidare från Stockholm upp till Sundsvall och sedan motströms till Trondheim i Norge.

Utmärkelsen Årets äventyrare har varje år sedan 2005 delats ut till en kvinna och en man som under det gångna året genomfört ett anmärkningsvärt äventyr någonstans i naturen.

Linda Hammarberg

redaktion@pakryss.se

LÄS MER 

Emma i hamn efter 67 dagar till havs

Emma börjar med Kapstaden

Anders har inlett jakten på Kjell

 

, , , ,