Hem » Nyheter

Nyheter

Årets roligaste 12-timmars!

26 november 2010 – 08:19 Kommentarer inaktiverade för Årets roligaste 12-timmars!

12-timmars vintersegling

I morgon lördag 27/11 kommer sju båtar försedd med en stor orange vimpel i akterstaget att ge sig ut på en 12-timmar lång segling på Västkusten där det gäller att både segla så långt som möjligt, och hålla sig varm. Västkustkretsens 24-timmarskommitté anordnar för andra året i rad den kortaste varianten av seglingar i det samlingsnamn som kallas 24-timmars. Fyra av båtarna träffas i morgon kväll efter genomförd segling på Rörö i Göteborgs norra skärgård för att grilla på utomhusgrillarna och dricka glögg. Seglarna samlas runt samma grillar som många sommarkvällar har fullt med lättklädda människor omkring sig och osande kött- och fiskbitar på sig.

Om du har funderat på att segla någon av de olika 24-timmars-seglingarna, så kanske du inte väljer att börja med att segla en 12-timmars vintersegling, men väl en vår- eller höstsegling. Om du inte redan är en van långseglare seglar du troligen sällan 12 timmar i sträck, vilket är en bra tidsrymd för att komma iväg en bit på semestern.

Mångatan innan seglingen är slut

Vad går då 24-timmars ut på? Du tävlar mot dig själv, din egen båt och försöker bli bättre år från år. Eftersom inte alla startar exakt samtidigt, och på samma ställen kan du inte jämföra dig med andra. Fast det där sista är en sanning med modifikation. För sällan är tävlingsinstinkten så stark som när man ser en annan orange vimpel närma sig samma rundningspunkt som den egna båten är på väg till.
Sedan gäller det att komma tillbaka till startpunkten inom den av dig i förväg valda tidsrymden, och ha seglat så långt som möjligt, och gjort de smartaste vägvalen med hänsyn till vind, vågar och ström. Du kan välja att segla 12, 24, 48, 72, 96 och 120 timmar beroende på dig, din besättnings förmåga och typ av båt. Skall du segla 12-timmars vintersegling, då gäller det troligen att ha en värmare som fungerar väl.

Eftersnack i en varm båt

På Västkusten finns det specialarrangemang för målgången där båtarna kan välja att gå i mål på startplatsen eller på den gemensamma målplatsen, som den här gången är Rörö. Då samlas besättningarna för att äta mat och gå genom seglingarna, allt för att lära sig att bli bättre tills näsa seglats.
För att besättningarna skall hålla värmen gäller det att vara påhittig, därför kan det bli årets roligaste 12-timmars. En sak är i alla fall säker, det blir årets kallaste 12-timmars.

/Stina Jansson