Löpsedel
Årets sjöräddare utsedda
Sjöräddningsstationen i Strömstad bemannade snabbt sin båt och kunde som första sjöräddningsenhet gå ut mot fartyget Langeland som förliste 31 juli förra året i Kosterskärgården, trots vindstyrkor på 20 m/s och vågor på upp till 9 meter.
Vad är det som driver vanliga människor att bli sjöräddare och att ge sig ut för att rädda människoliv, utan en krona i ersättning? Viljan och engagemanget hos de sjöräddare jag mött genom åren är imponerande. Viljan att göra en insats och ett gott kamratskap verkar finnas överallt bland sjöräddarna. De lägger cirka tre veckor om året på utbildning och övar ofta tillsammans för att vara redo när det gäller.
Sjöräddningssällskapet har en enda uppgift och det är att rädda liv till sjöss. Med nästan 2000 oavlönade sjöräddare, på 64 bemannade stationer tar SSRS hand om cirka 70 procent av alla sjöräddningsuppdrag i Sverige, utan några som helst bidrag från staten. Sjöräddarna har en inställelsetid till stationen på 15 minuter, och ställer upp dygnet runt, året runt. Till vardags har de vanliga jobb som de på ett ögonblick får överge för att ge sig ut på sjöräddningsuppdrag.
Sjöräddningssällskapets vill vidmakthålla intresset för sjöräddning i Sverige. Att kora Årets Sjöräddare är ett sätt att uppmärksammar alla frivilliga insatser som svensk sjöräddning bygger på.
Vill du läsa mer om Sjöräddningssällskapet, tryck här.
/Stina Jansson