Hem » Nyheter

Nyheter

Årets sjöräddare

28 februari, 2014 – 13.18 Kommentarer inaktiverade för Årets sjöräddare

imageIdag har årets sjöräddare korats – det blev en besättning från RS Käringön (Niklas Kuuse, Lars Samuelsson, Marcus Seidel) förstärkt med en person från RS Stockholm (Henrik Wetzenstein), som tog hand om en bebis med andningsvårigheter den 9 juni.

Juryn hade valt ut tolv räddningsinsatser som ansetts ”särskilt föredömliga” och som nominerats.

Från Sjöräddningssällskapets hemsida för Käringöstationen den 9 juni 2013, står det så här om insatsen: ”Larm från anhörig om att fyramånaders bebis har stora andningsvårigheter. Larmar besättning och vagår, trots att larm från SOS till oss uteblir. Kontaktar SOS och får besked att ambulans är på väg mot platsen samt att räddningstjänsten på Skaftö är larmade

Tar kontakt med ambulansen som bekräftar att de är på väg och med vår lokalkännedom konstaterar vi att det kommer att ta minst 1,5 timma för dem att nå fram, samtidigt som vi har fyra minuters körning. Vi åker fram, tar ombord patienten och kommer överens med ambulans att mötas vid färjeläget i Skär, Gullmaren.

Tvingats bryta mot hastighetsbegränsningar i Snäckedjupet och in mot Skaftöbron under blåljuskörning med bebisen ombord. 14 minuter efter hämtning och 28 minuter efter avgång från Käringön kan vi överlämna bebisen i famnen på ambulanssköterskan vid färjeläget där färjan GullBritt ligger och avvaktar mitt på fjorden efter kontakt med oss, för att inte störa räddningsaktionen.

Omskakande upplevelse, men härligt för alla inblandade att den lilla patientens tillstånd stabiliserades ombord på RS Käringöns Rescue Ilse Sanne, efter att vi kopplat upp och gett syrgas. När vi överlämnade patienten hade enligt vår bedömning varken ambulans eller räddningstjänst hunnit köra en tredjedel av framkörningssträckan. Att vi handlade på eget bevåg har förmodligen gjort skillnad på liv och död i detta fall.