Drygt 12 000 kronor i veckan. Det kan du tjäna genom att hyra ut din segelbåt i 32-fotsklassen om den är tämligen ny. Här är de bästa tipsen på hur du gör." /> Att hyra ut sin båt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Att hyra ut sin båt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Att hyra ut sin båt

23 maj 2015 – 15:48 Kommentarer inaktiverade för Att hyra ut sin båt
Exif_JPEG_PICTURE

Drygt 12 000 kronor i veckan. Det kan du tjäna genom att hyra ut din segelbåt i 32-fotsklassen om den är tämligen ny. Här är de bästa tipsen på hur du gör.

Gå direkt till ”Ibland går det snett…”
Gå direkt till ”Att tänka på för uthyrare.”

På landets båtklubbar är i princip hälften av båtflottorna förtöjda trots vackert väder och semestertider. Det är dyrt att äga en båt. Många får dåligt samvete av att inte hinna med att använda sinabåtar som önskat. Då är det läge att hyra ut båten. Många hyr ut direkt till en annan privatperson. En annan lösning är att anlita en förmedlare som ger hyrkunder medan ägarna ansvarar själva för att lämna ut och ta emot sina båtar.
På exempelvis uthyrningsförmedlaren RTC:s webbplats är utbudet under en högsäsongsvecka allt från en 70-talssegelbåt för 4 500 kronor till fabriksnya cruisingseglare i 45-fotsklassen för 40 000 kronor. Om du anlitar RTC bestämmer du själv hur många veckor du vill hyra ut och vilket pris du vill ha per vecka. För en segelbåt i 32-fotsklassen kan uthyraren tjäna drygt 12 000 kronor i veckan, förutsatt att båten är tämligen ny och i gott skick.
– Att få sex till åtta veckor uthyrda är realistiskt för båtar som inte är alltför gamla, dyra eller udda. Prissättningen beror på båtens utrustning, ålder, hemmahamn och popularitet, säger Lotta Rogner på RTC.
Hyrsuget är som störst under högsäsongsveckor i slutet av juni, juli och i en stor del av augusti och ger då mer pengar till uthyraren än lågsäsongsveckor.

Naturhamn

Som uthyrare av sin båt bör man berätta om hur båten beter sig i olika situationer, allt från tilläggning i hård sidvind till trimtips och kölens utformning som kan ha betydelse i en grund naturhamn.

För att få rätt uthyrningspris ska du se vad andra båtägare med en likadan modell som din vill ha för inkomst per vecka. Uthyraren betalar ingenting till RTC, utan en förmedlingsprovision på 20 procent tas ut direkt av hyrestagaren.
När du annonserar på RTC:s webbplats fyller du i en utrustningslista och publicerar bilder på din båt.
Du kan också ställa kriterier, som att inte ha husdjur ombord och krav på en viss nautisk kompetens. RTC har juridiska avtal som undertecknas mellan dig och din hyresgäst. När en svensk eller utländsk hyresgäst bokat din båt får du betalt i två steg.
Men en uthyrares mardröm är onormalt slitage, och framför allt grundstötning.
Det är ovanligt men inträffar ibland. Förutom tidsödande kontakter med varv och försäkringsbolag, kan du få en utebliven båtsäsong om hyresgästen går på grund tidigt på säsongen.
Hyrestagare är ärliga visar min egen erfarenhet av att emellanåt hyra ut.
Men det finns ett fåtal som vill hålla tyst om att de fått grundkänning eller att de orsakat onormalt slitage.
För att mildra problemen ovan finns olika lösningar. Begär en deposition som motsvarar försäkringens självrisk vid uthyrningen. För en nyare 34-fotare brukar depositionen vara 10 000 kronor. Din hyresgäst ska inte betala mer än det beloppet om denne går på grund som orsakar dyrare varvsjobb än depositionen. Om hyresgästen förlorar till exempel en flagga och båtdyna under hyrtiden dras kostnaden för att köpa nytt av på depositionen.
Om du inte är pigg på att dyka och inspektera kölskarven efter återlämnandet kan du installera ett system för fritidsbåtsövervakning.
Via sms eller mejl får du larm om det skulle bli grundkänning.
Som uthyrare kan du också lägga in en spärrlinje i systemet om båten lämnar ett överenskommet seglingsområde. För att skydda segelbåten kan du montera ett kölskydd, som bland annat säljs av företaget Svenska Koster.

När du hyr ut ska du ha ett skriftligt
avtal. (Se exempel i faktarutan).
Gå gemensamt igenom utrustningslistan och var noga med besiktning före och efter utlämnandet. Visa var säkerhetsrutning finns ombord och var man fyller på drivmedel och färskvatten. Förklara hur toatanken ska tömmas på en sugstation. Berätta om hur båten beter sig, allt från angöringar då det råder hårda sidvindar i gästhamnar till trimtips om du hyr ut din segelbåt. Ibland kan du också ta en kort tur med hyresgästen för att praktiskt visa hur allt fungerar ombord.

Ibland går det snett…

Exempel på händelser och lösningar ur verkligheten:
HÄNDELSE: Två revor i storseglet.
LÖSNING: Hyresgästen tejpade seglet provisoriskt med silvertejp. Som uthyrare betalade jag reparationen på grund av att seglet var åtta år. Det var ett normalt slitage.

HÄNDELSE: Underhållsbatterier som laddade ur för snabbt.
LÖSNING: Köpte ett nytt underhållsbatteri, tog bilen till en gästhamn i Ljusterö dit hyresgästen seglade för att möta mig med det nya batteriet.

HÄNDELSE: Grundstötningslarm via sms som meddelade position och att båten fått grundkänning i 2 knop.
LÖSNING: Vid återlämnandet dök jag ner och inspekterade kölen, och letade efter sprickor i kölsvinet. Tackvare kölskyddet blev det inga skador alls.

HÄNDELSE: Hyresgäster tankade innan återlämnandet. Men sjömacken tankade fel: bensin i en halvfull tank i stället för diesel. Felet upptäcktes av en annan hyresgäst efter några dagar.
LÖSNING: Hyresgästen tog sig till närmaste varv där vi upptäckte felet. Tanken tömdes, filter byttes och diesel tankades upp på plats.

Att tänka på för uthyrare:

1 Din hyresgäst ska i avtalet skriva under att denne har tillräckligt med kunskaper att framföra och navigera båten säkert på de farvatten som är avsedda för uthyrningsperioden.
2 Som uthyrare ansvarar du för att båten och dess inventarier är försäkrade.
Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid uthyrning, ibland behövs en tilläggsförsäkring.
3 Vid utlämning ska ni gemensamt gå igenom en utrustningslista.
Eventuella befintliga skador eller fel på båten ska också sammanställas.
Båda skriver under checklistan.
Begär legitimation av den som hyr din båt.
4 Din hyresgäst ansvarar för din båt under hela hyresperioden och får inte använda båten för till exempel tävling, bogsering, godstransporter eller själv hyra ut din båt. Bogsering i en nödsituation är undantaget.
5 Om något fel eller skada på båten uppstår under hyresperioden ska din hyresgäst kontakta dig direkt.
6 Sista dagen under hyresperioden ska båten lämnas i angiven hamn och vid angiven tidpunkt.
Om hyresmannen lämnar din båt för sent kan man i avtalet skriva ner vilken ersättning som gäller per fördröjd timme eller dygn. Båten ska vara städad, fulltankad med drivmedel eller fyllda gasolflaskorom så var fallet när båten lämnades ut. Gå tillsammans igenom båten.
7 Som uthyrare är du ansvarig för att du hyr ut en sjösäker båt med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler.
8 Tänk på att inkomsten ska beskattas med 30 procent av det belopp som du fått av uthyrningsföretaget, förmedlingen eller direkt från andra privatpersoner. Vissaavdragsgilla kostnader kan medges.

Johan Cooke
redaktion@pakryss.se

, ,