Med sina barnböcker om Ella vill västkustseglaren Monica Lindman inspirera till ett jämlikt båtliv. Där kvinnor har en självklar plats vid rodret. – Vi måste ta eget kommando över vårt lärande! Själv tog Monica Lindman kommandot ..." /> “Att kvinnor seglar ska vara självklart” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! “Att kvinnor seglar ska vara självklart” | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

“Att kvinnor seglar ska vara självklart”

14 april 2020 – 13:27 Kommentarer inaktiverade för “Att kvinnor seglar ska vara självklart”
Att kvinnor seglar ska vara självklart

Med sina barnböcker om Ella vill västkustseglaren Monica Lindman inspirera till ett jämlikt båtliv. Där kvinnor har en självklar plats vid rodret.
– Vi måste ta eget kommando över vårt lärande!

Själv tog Monica Lindman kommandot för åtta år sedan. Då köpte hon sin första segelbåt tillsammans med sambon Klas. Innan dess hade Monica, som är uppväxt på Tjörn utanför Göteborg, seglat mycket, men alltid på någon annans båt. Och aldrig med ensamt ansvar.
– Min sambo låg väldigt mycket före mig när det gällde seglingskunskap. När vi köpte båt ihop kände jag direkt att jag ville kunna lika mycket som honom. Då blir det både roligare och säkrare, säger hon.

För Monica var det viktigt att lära sig segla på egen hand.
– Jag bestämde ganska omgående att jag inte skulle lära mig segla bara av Klas. Om han hela tiden är den som kan, och jag den som ska fråga, blir inte seglandet på lika villkor.

Trots att Monica redan hade förarbevis tog hon det igen för att fräscha upp kunskaperna. Sedan följde skepparexamen, utsjöskepparen, VHF/SRC-certifikat, radarcertifikat  kanalintyg och andra kurser om såväl väder som utrustning.
– Jag har gått massor av kurser hos Kryssarklubben! Bara häromdagen var jag på flytvästträff i Västkustkretsen. Alla fantastiska och engagerade människor som brinner för båtliv och segling är helt magiskt, säger Monica.

Parallellt med teorin gällde det att träna praktiskt. Öva, öva och återigen öva, timme ut och timme in. Monica konstaterar att hon har kört in i smala passager och vänt hundratals gånger och sett varje tillfälle att komma ut med båten som träning, oavsett väder.
– Det gör att jag fått självförtroende och kan känna kontroll ombord.

Att våga stå kvar, även vid hårda förhållande ute på havet, och inte lämna över rodret till någon som kanske är mer van, är viktigt.
– Naturligtvis kan det gå åt pipan när man ska lägga till, för det gör det ju ibland oavsett hur duktig du är, men numera klarar jag att det blir fel ibland. För mig har det varit den största lärdomen. Att det inte måste vara perfekt.

Just perfektionsfällan är något Monica tror kvinnor ofta hamnar i.
– När du börjar med segling, som traditionellt har varit mycket av männens värld, är det lätt att hamna i det här att man vill göra det perfekt. Att visa de som kollar att jag kan, “fast” jag är tjej, säger hon.

I början kunde Monica vara nervös ute på sjön. Fundera på vem som tittade och om hon skulle råka göra bort sig. Samtidigt var målet att öva så mycket att hon skulle känna att det inte spelade någon roll.
– Min sambo gör ju också bort sig, fast han har seglat i hela sitt liv. Det måste finnas utrymme för att även vi kvinnor får göra fel utan att tycka att det är pinsamt.

Monica berättar om den gången hon skulle lägga till i en hamn och sambon hörde männen på bryggan säga: “hur ska det här gå, hoppas hon siktar på något billigt!” till varandra.
– Det är ju en tråkig attityd och en tjej som redan känner sig osäker och hör det blir ju såklart inte säkrare. Generellt tror jag de flesta killar uppmuntrar sina partners att vara delaktiga, men det finns fortfarande de här gamla idéerna i båtlivet. Sedan kan det säkert finnas tjejer som inte vill ha samma ansvar på båten och det måste man ha respekt för. Men det beror nog ofta på att man tror att det är så himla svårt och att man måste göra det perfekt.

I höstas kom Monicas första barnbok Mormor och morfar är seglare. Den handlar om Ella och segelbåten Salt, där Ellas mormor och morfar har samma kunskaper och delar lika på arbetsuppgifterna ombord. Monica hoppas att det så småningom ska se ut så i verkliga båtlivet också.
– Jag vill att det ska bli lika självklart för båtbranschen att vi tjejer seglar som att vi kör bil. Något helt naturligt. Visst måste man ta hänsyn till andra saker när man är ute med båt, som väder och vind, men det är klart att vi alla kan lära oss att segla.

Havet, naturen, friheten och enkelheten är det hon älskar mest med livet på båt.
– Att kasta loss och ha huset med sig är en skön känsla. Vi bor så mycket vi kan på båten under våren och sommaren, säger Monica.

Just nu håller hon på med nästa bok om Ella. Den kommer i maj och ska heta Ella seglar långt. Något som Monica och hennes sambo själva planerar framöver.
– Vi är inga supervana långseglare, ännu. I somras skulle vi seglat till Skottland, men det blåste så över Nordsjön att vi bara kom till Norge. Men tanken är att vi ska segla jorden runt. Kanske redan nästa år om allt stämmer på hemmaplan…

Mer om Monica

Monica Lindman
Ålder: 55.
Bor: I Göteborg.
Båt: En Malö 39. “Den heter Salt, precis som i boken!”
Gör: Jobbar med kommunikation och marknadsföring, författare.
Aktuell: Med barnboksserien om Ella. Mormor och morfar är seglare (Lumenos Förlag) kom i höstas och uppföljaren Ella seglar långt kommer i maj.

Text: Cecilia Hahne Hilgers
Bilder: Privata