I boken ”Båten” skriver författaren Lotta Lundberg om sex kvinnor som ska segla över Atlanten tillsammans. Själv gjorde hon samma resa för några år sedan. Vilket är ditt mest minnesvärda ögonblick från Atlanten? – Gemenskapen, marelden och ..." /> ”Att segla är teambuilding” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ”Att segla är teambuilding” | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Att segla är teambuilding”

16 augusti 2022 – 11:21 En kommentar
Bilder från På Kryss nr 4–22 s 10

I boken ”Båten” skriver författaren Lotta Lundberg om sex kvinnor som ska segla över Atlanten tillsammans. Själv gjorde hon samma resa för några år sedan.

Vilket är ditt mest minnesvärda ögonblick från Atlanten?

– Gemenskapen, marelden och att sitta ensam om natten och styra en 47 fots segelbåt i vågor upp till fyra meter. De existentiella frågorna blir också akuta. Vad är min relation till havet? Ser jag en flytande gud? En soptipp? Ett skafferi? Är vi vänner eller fiender? Havet kan leva utan mig, men jag är helt beroende av havet.

Har du seglat tidigare?

– Innan jag korsade Atlanten hade jag mest seglat lite jolle och drömt om de stora haven. Men efter en fantastisk överfart från Kapstaden till Brasilien hade vi säkert hundra lumparhistorier att skratta åt. Då fick jag idén att skriva en berättelse om sex olika kvinnors perspektiv på samma verklighet. Det handlar om gruppdynamik och hur man i ett trångt utrymme tvingas möta sig själv och sitt ynkliga ego samtidigt som havet och himlen känns enormt. Det blev en äventyrsroman för kvinnor över femtio. Det finns inte.

Blir det en annan typ av gruppdynamik med blandad besättning?

– Förra sommaren skulle en bekant ta ner en katamaran från Värmdö till Lissabon. Då var vi en blandad besättning. Då gällde det att hålla sig framme om man skulle få tillgång till tamparna. Då var det ingen falsk blygsamhet och inget knorrande om att ”inte kan väl lilla jag”. Konflikterna kommer inte sällan inifrån det egna egot. Att segla är teambuilding.

Du har tidigare skrivit om kvinnor i manligt kodade miljöer. Varför var det viktigt att ta upp det perspektivet?

– Det finns en idé om att män ger sig ut på äventyr medan kvinnor stannar hemma. men jag är inte en av dem. Äventyr måste inte innebära stora vågor, matransonering, hajar och pirater. Det kan också vara inre äventyr, mognad och nya horisonter. Hela näringslivet är fyllt av seglingstermer – ta rodret, navigera i farvatten, ta ut kompassriktning och sitta still i båten. Det räcker med att sitta och äta glass en kvart i Vaxholm för att se att nästan inga kvinnor styr båten. Det måste gå att utmana.

Båten
Av Lotta Lundberg

Sex kvinnor, i olika åldrar och med olika erfarenheter, som aldrig träffats tidigare, ska tillbringa några hektiska veckor tillsammans på en liten yta över världshavet. Prisbelönta författaren Lotta Lundbergs nya roman blir en bitvis gastkramande berättelse.

En kommentar »