Ombord
Båtbottentvätt: Riktlinjerna ses över
Havs- och vattenmyndigheten ser över riktlinjerna för båtbottentvätt. Myndigheten uppvaktades nyligen av Båtsportens samarbetsdelegation, där Kryssarklubben ingår.
Efter att riktlinjerna kom 2012 har ett antal båtklubbar fått förelägganden från kommunen att bygga spolplattor med steg-2-rening. Båtsportens samarbetsdelegation anser att riktlinjerna hotar de allmännyttiga klubbarnas existens, eftersom spolplattorna är dyra.
Underlaget som användes när riktvärdena sattes kritiseras. Mätningar under hösten 2013 av spolplattor med steg-2-rening visar i de flesta fall att gränsvärdena inte kan hållas.
Enligt beräkningar motsvarar spolplattornas steg-2-rening läckaget av gifter från båtbottnarna under några timmars vistelse i vattnet. Pengarna för steg-2-reningen borde göra större nytta genom att till exempel sanera gamla båtar från TBT-färg.
Ungefär fyra femtedelar av gifterna i bottenfärg avges i vattnet under säsongen. Vid höstspolningen avges resterande femtedel. Spolplattans ränna och steg-1-rening fångar upp det allra mesta av dessa gifter.
Sjösportens samarbetsdelegation vill att Havs- och vattenmyndighetens riktlinjer ska stimulera en dialog mellan båtklubbar och kommunen och öppna för alternativa lösningar. Användningen av mjuka färger behöver minska.
Enbart godkända färger ska användas.
– Gränsvärdena för utsläpp från båtbottentvätt kommer vi inte att ändra, säger Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Båtarna målas troligtvis med för giftiga färger om utsläppsvärdena är för höga.
Mätningar under hösten 2013 indikerar att professionellt drivna anläggningar har lägre utsläpp.
Båtföretagarnas organisation Swedboat vill inte ha snabba ändringar i riktlinjerna, samtidigt som forskare anser att bygge av spolplattor cementerar gammal teknik.
Kryssarklubben anser Havs- och vattenmyndighetens riktlinjer för båtbottentvätt gäller generellt över hela landet. Men norr om Öregrund och i sötvatten är det förbjudet att använda giftig bottenfärg.
På ostkusten tillåts färger med lägre gifthalt än på västkusten.
Därför anser Kryssarklubben att kraven på rening av spolvattnet bör anpassas till den lokala giftbelastningen.
Hej
Jag föreslår att du som har båt i Östersjön skippar bottenmålningen och istället bottentvättar din båt då och då. Då spar du både dina och båtklubbens pengar, tid och havsmiljön. Läs mer på http://www.boatwasher.se/metoden
Mvh
/Odd Klofsten
VD BoatWasher AB
Att professionella marinor får bättre resultat i sina spolplattor än båtklubbar beror på att de inte åtar sig att spola av båtar med självpolerande färg eftersom färgen släpper och hamnar i reningskamrarna.
Endast hård färg som sitter kvar på båten avspolas. Ingen färg på spolplattan.
Kolla hemsidan för tex Bullandö Svinninge mfl.