Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Båtbyggargymnasium räddas

14 maj, 2019 – 08.48 Kommentarer inaktiverade för Båtbyggargymnasium räddas

Med bara en sökande elev till båtbyggargymnasiet på Orust hotades utbildningen att läggas ned. Istället införs nu en lärlingsutbildning i samarbete med båtbranschen.

På måndagen beslutade Orust kommun att driva vidare gymnasieutbildningen för båtbyggeri och finsnickeri på Orust.
– Vi har åtta elever på en treårig gymnasieskola och det är inte hållbart. När vi inför hösten konstaterade att vi bara hade en sökande måste vi agera, säger Veronica Almroth, ordförande för Utskottet för lärande vid Orust kommun.

På Orust ligger Sveriges största segelbåtstillverkare Hallberg-Rassy och i Uddevalla har Najad och Arcona tillverkning. På Orust finns också flera service-, reparations- och underhållsvarv för fritidsbåtar och sjöfarten utöver andra mindre varv som Malös. Trots att efterfrågan på båtbyggare är relativt stor övervägde kommunen nedläggning. Men istället införs nu lärlingsutbildning.
– Båtbranschen har bredare krav än vad vi kan erbjuda i dagens utbildning. Vi utbildar främst i finsnickeri, men det finns många andra ämnen som kunskaper som branschen efterfrågar. Med lärlingssystemet finns kunskapen hos företagen, säger Veronica Almroth som inte tror att utbildningen i sig är problemet.
– Vi lyckas inte nå de som är intresserade av den här fantastiska branschen. Varven måste också hjälpa till att visa vilka möjligheter som finns hos dem. Och för den som vill flytta hit hjälper vi till med bostad och annat runtomkring.

Gymnasieprogrammet med lärlingsutbildning planeras att införas hösten 2020.

I Sverige finns flera gymnasier med inriktning mot båtbyggande, sjöfart och segling. Exempelvis Marina läroverket i Danderyd, Vadsbogymnasiet i Mariestad, Öckerö gymnasium som bedriver delar av utbildningen på segelfartyget Gunilla och seglingsgymnasierna i Lerum, Ängelholm och Motala.

LÄS MER: Hantverksprogrammet båtbyggeri och finsnickeri [ Orust kommun ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,