Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Båtmässan i Köpenhamn

3 mars, 2010 – 01.52 Kommentarer inaktiverade för Båtmässan i Köpenhamn

Båtmässe-säsongen har börjat på allvar. För fyra veckor sedan båtmässan i Göteborg, denna vecka Både i Bella i Köpenhamn och i helgen börjar Alltför sjön i Stockholm.

För alla båtintresserade i allraste södra Sverige kan det vara närmare till Köpenhamn än till Göteborg, eller för all del till Stockholm. Mässan i Köpenhamn gick tidigare vart annat år men ska frånoch med nu gå varje år.

En del av oss mäter kvaliteten på en mässa genom att räkna hur många stora segelbåtar som visas upp. I Göteborg var det 13 stycken stora segelbåtar medan i Köpenhamn var det hela 26 stycken segelbåtar, många med masten uppe, och ytterligare ett tiotal om man räknade mindre båtar som Folkbåtar och den klassiska danska båten Spaeckhuggare.

Vackraste båt på mässan var en dansk Knarr, en dagseglare i stil med Drake. Den mest intressanta var trimaranen Dragonfly 28 sport som stoltserade med hela sex kojplatser (men då får man lägga packningen i sittbrunnen). Uppgavs kunna göra 20-25 knop under gynsamma förhållanden. Prislappen på nästan en miljon danska kronor var dock något avskräckande eftersom det är nästan detsamma som för en 40 fots tysk Bavaria.

Men ytmässigt och i antalet utställare är Både i Bella mindre än både Göteborg och Stockholm.

För seglare som vill gå på båtmässa är den trevligaste svenska mässan Öppna Varv sista helgen i Augusti på Orust. Den bästa europeiska mässan är nog Hiswa te Water i IJmuiden utanför Amsterdam, och den är tyvärr samma helg som Öppna varv.