Hem » Läsvärt, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Nyheter   Ombord

Båtmässans sista dag: Sjösäkerhet och flyktingkatastrofen till havs i fokus

13 februari, 2016 – 21.00 Kommentarer inaktiverade för Båtmässans sista dag: Sjösäkerhet och flyktingkatastrofen till havs i fokus

Båtmässan i Göteborg avslutas på söndagen med tema sjösäkerhet. Bland annat berättar besättningsmän från SSRS:s båtar i Medelhavet om insatsen där över 1000 flyktingar räddats hittills. Klockan 13 hålls en auktion där behållningen går till räddningsarbetet runt den grekiska ön Samos.

BILD: SSRSScenprogrammet domineras under söndagen av berättelser från räddningsinsatserna på Medelhavet. Fredrik Forsman och Lars Axvi hörde till de första på plats med SSRS båtar och presenterar sina erfarenheter och intryck klockan 11.30 på Stora scenen i D-hallen. Sen tar fotograferna Malin Hoelstad och Peter Wixtröm över.

Klockan 13 hålls en auktion med båtprylar där behållningen går till SSRS arbete.

Även svenska myndigheter är på plats på Medelhavet och klockan 14 berättar Mattias Lindholm och Raymond Englund om sitt arbete utanför Libyens kust.

HÖJDPUNKTER PÅ BÅTMÄSSAN TIDIGARE I VECKAN:
Fredag 12 februari kl 13-14: Hollands kanaler

Brita Kratz och Lars Helmer berättar om sina färder på Hollands kanaler.

Fredag 12 februari kl 16-17.30: Spelet om nordiska Folkbåten krigsåret 1941
Tomas Svensson berättar om intrigerna i Folkbåtens tillblivelse. Tomas beskriver båten som ”motsägelsernas, myternas och funktionalismens båt”. Båten har fått många efterföljare och porträtterades i På Kryss nr 1, 2016, som första båt i serien Svenska äventyrsbåtar.

Torsdag 11 februari kl 15: Berlin till Göteborg med motorbåt
Anne-Beate och Börje Silverfjäll tog lastbilen till Berlin och båten tillbaka. Följ med på fem semesterveckor längs kanalerna och få praktiska tips hur du själv kan genomföra en kort långfärd utan att göra samma misstag som paret Silverfjäll.

Onsdag 10 februari kl 15: Så kan du utvecklas ombord!

BILD: MONICA STORM

Eva-Lotta Berndtsson Malin Uddén och Anita Ehnbåge ombord på Hippcampus på en av Qvinna Ombords seglatser under 2015. FOTO: MONICA STORM

Segla, ha roligt och utvecklas med bara kvinnor ombord! Bente Oleander, Monica Storm och Lotta Falkendal berättar om seglatser till Läsö och i Bohuslän inom Kryssarklubbens projektet Qvinna ombord. Både tisdag och onsdag.

Tisdag 9 februari kl 18: Familjen Hammarbergs jordenruntsegling
På Kryss-medarbetaren och kryssarklubbaren Linda Hammarberg var ute i fyra år med sin familj ombord på stålketchen Joshua. Familjen fick uppleva nya kulturer, äventyr och naturupplevelser som många knappt vågar drömma om. Linda och Ludvig berättar om seglatsen och avslöjar att det går att göra drömmen sann även för andra med eller utan barn ombord.

Måndag 8 februari kl 18: Äventyraren Oskar Kihlborg om äventyr i små och stora båtar
BILD: JOHAN BOSTRÖM
Äventyraren Oskar Kihlborg är en av världens främsta seglingsfotografer och hans uppdrag har tagit honom jorden runt och över Atlanten på världsrekordtid. Hans bilder syns ofta i På Kryss och i februarinumret berättar Oskar och Kim Nordlund om sitt decemberäventyr runt Sveriges tredje största ö Södertörn. På Båtmässan delar Oskar med sig av berättelser från segling, ståpaddling och rodd på nära och fjärran vatten.

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,