Hem » Nyheter

Nyheter

Bidra till forskningen – var med och mät siktdjupet!

31 maj, 2014 – 08.06 Kommentarer inaktiverade för Bidra till forskningen – var med och mät siktdjupet!

siktskivorVäxtplankton är otroligt viktiga för miljön. De utgör basen för näringskedjan i våra vatten och står för nästan hälften av all fotosyntes på jorden vilket innebär att reglerar koldioxidhalten i atmosfären. Därför är det viktigt att förstå hur de kommer att påverkas i framtiden när klimatförändringarnas effekter väntas bli allt tydligare.

I ett nytt internationellt projekt, som Havsmiljöinstitutet deltar i, uppmanas båtfolket att mäta siktdjupet. Allt som behövs är en vit rund skiva och en mobiltelefon. Mätningen är enkel och snabb och kan sätta en extra krydda på sommarens båtturer. Det är inte alla dagar man får vara miljöövervakare i ett stort globalt forskningsprojektet. Ju fler plankton, desto grundare siktdjup.

Mer information om projektet finns på projekthemsidan http://www.siktdjup.se. Här går det också att ladda ner appen och läsa mer om siktdjupsmätningar och hur man billigt och enkelt bygger sin egen siktdjupsskiva. Det går också att se alla mätningar som rapporterats in från hela världen.