Klimatförändringarna göder haven med koldioxid som får blåstången att växa snabbare och till större storlek längs kusterna. Men i ett surare hav blir blåstången ett fuskbygge som inte klarar att stå emot stormar och kraftiga ..." /> Blåstången riskerar att förstöras | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Blåstången riskerar att förstöras | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Blåstången riskerar att förstöras

16 oktober 2023 – 14:27 Kommentarer inaktiverade för Blåstången riskerar att förstöras
Blåstången riskerar att förstöras

Klimatförändringarna göder haven med koldioxid som får blåstången att växa snabbare och till större storlek längs kusterna. Men i ett surare hav blir blåstången ett fuskbygge som inte klarar att stå emot stormar och kraftiga vågor. Det visar forskare från Göteborgs universitet i en ny vetenskaplig studie.

Havsförsurning är en följd av att haven tar upp en stor del av den koldioxid som släpps ut i atmosfären. När pH-värdet sjunker förändras förutsättningarna för de växter och djur som lever där. Havet har redan blivit surare och i det värsta scenariot från IPCC bedöms pH-värdet sjunka ytterligare, från dagens 8,1 till cirka 7,7 i slutet av det här århundradet.

– Det kanske inte låter så mycket, men pH-skalan är logaritmisk så det är en rejäl skillnad. Redan i dag ser vi att kalkbildande arter, som skaldjur, har fått det svårare att klara sig, säger Alexandra Kinnby, marinbiolog vid Göteborgs universitet.

Hon har i många år studerat blåstång för att se hur arten hanterar klimatförändringarna. Det visar sig att även om blåstången inte är kalkbildande så har den påverkats av det allt surare havet. Blåstången växer visserligen snabbare än förut, men växten blir bräckligare.

Som en konsekvens av klimatförändringarna bedömer klimatforskarna att extrema väderhändelser, som exempelvis kraftiga stormar, blir allt vanligare. Då riskerar mycket mer blåstång att lossna från bottnen och dö, vilket hotar viktiga kustnära livsmiljöer.

– Försurningen i havet har aldrig gått så snabbt som det gör nu. Mig veterligt är vår studie den första som studerar försurningens påverkan på hållfastheten i en icke kalkbildande algart i havet. Jag ska forska vidare för att se om effekterna på blåstången även gäller för andra makroalger, säger Alexandra Kinnby.

Pressbild