Hem » Läsvärt

Läsvärt

Blodsugare som sprider sjukdomar

10 juni 2010 – 06:51 Kommentarer inaktiverade för Blodsugare som sprider sjukdomar

Foto: Lars-Åke Janzon/ Naturhistoriska riksmuseet

Vet du att ett obetydligt litet fästingbett kan ge dig livslånga besvär? Fästingar är små obetydliga spindeldjur som tillhör gruppen kvalster, som under de varma sommarmånaderna får mycket uppmärksamhet pågrund av de sjukdomar de kan sprida. Fästingar är dock aktiva när temperaturen ligger över 4–5 grader, det vill säga normalt från tidigt i mars till sent i november. Enligt en pågående nationell studie om fästningar bär vara femte fästing på borrelia, men ändå blir få människor smittade.

Borrelia
Borrelios som är den sjukdomen som den spiralformade bakterien Borrelia orsakar. Fästingarna blir infekterade av bakterien när de suger blod från djur som bär på bakterien, vilka kan vara sorkar och möss. Det första tecknet på en borreliainfektion är en rodnad på huden där fästingen bitit sig fast. Rodnaden visar sig oftast en till fyra veckor efter bettet, och breder ut sig och bleknar oftast i mitten och blir ringformad. Det kan också uppstå en blåröd knuta på en örsnibb eller en bröstvårta, och i samband med det kan även lymfkörtlarna svullna.

TBE
Fästingburen hjärninflammation kan orsakas av bakterien Borrelia eller av ett virus som ger Thick-born enchephalit(TBE). Hjärninflammation som orsakas av Borrelia kan du inte vaccinera dig mot, men kan botas med penicillin. Den virusframkallade hjärninflammationen kan du vaccinera dig mot förebyggande, men det finns ingen behandling om du drabbas av virussjukdomen. Om du smittas av TBE-virus kan du bli sjuk en till två veckor efter fästingbettet. Feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk är besvär som varar under tre till fem dagar. En tredjedel av de som blir smittade får symptom på hjärninflammation efter ytterligare några dagar och måste söka sjukhusvård. Illamående, yrsel, ljuskänslighet som även kan fortsätta med talrubbningar och koncentrations- och minnesstörningar. Av de som insjuknar med hjärninflammation får var tionde olika förlamningssymtom.

Blodsugare
Det finns ett antal olika fästingar som kan orsaka sjukdomar på både människor och djur. Den vanliga fästingen Ixodes ricinus angriper hundar, katter och människor. Fästingen sitter gärna på grässtrån eller i låga buskar med frambenen utsträcka, och hakar fast i den människa, hund eller katt som kommer förbi. Fästingen sitter kvar och suger blod olika länge, beroende på vilket stadie den befinner sig i. Blod och vatten är det fästingar lever av, och torra sommar får fästingarna vätskebrist, och måste söka sig närmare marken för att få vätska, och befinner sig inte lika ofta i vegetationen där de kan få fäste på de djur eller människor och djur som passerar förbi. Därför får vi människor mindre bekymmer med fästingar under varma somrar.

Skydd
Genom att ha långärmad skjorta, byxor och stövlar när du går i högt gräs eller i buskar och snår skyddar du dig från fästingar. Om du vistas i fästingrika områden bör du inspektera din hud när du kommer hem och gärna duscha. Den eller de fästingar som ännu inte satt sig fast på huden kan du då skölja av.

Avlägsna fästingar
Om du blivit fästingbiten skall du försöka avlägsna fästingen snarast, med hjälp av en pincett eller en fästingborttagare. Inspektera huden flera dagar efteråt, så att ingen rodnad uppstår. Uppstår rodnad, ömhet där du haft fästingbettet, och du får feber och huvudvärk kontakta sjukvårdsupplysningen på telefon 1177 för att få råd.

Vill du läsa mer kan du göra det på följande sidor:
Fästingar
Borrelia
TBE
Sjukvårdsupplysningen

/Stina Jansson