Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Böcker: Höstens kommande titlar

30 april 2011 – 08:46 Kommentarer inaktiverade för Böcker: Höstens kommande titlar

En serie böcker från Norstedts kommer i vår – det blir både jorden runtseglingar och nära seglingar i utbudet.

Först i sommarens utgivning kommer Rolf Bjelke och Deborah Shapiro med en bok, men också med en film, kallad Vildmarkshav om sina seglingar i Södra Oceanen.

”Det här är berättelsen om en fantastisk jordenruntsegling, genom områden som är så nära det man i dag kan komma en ostörd vildmark.

Under tjugosex år har Deborah Shapiro och Rolf Bjelke seglat med sin tolv meter långa tvåmastade båt Northern Light. De har tagit sig iland på öar som på grund av sitt ogästvänliga klimat mycket sällan får besök. de flesta platser har varit helt opåverkade av människor, förstummande vackra, och med ett djurliv som vi har svårt att föreställa oss.”

Utkommer i september, 240 sidor (ISBN 978-91-1-302811-8)

Den omöjliga isresan

I September kommer också Birgitta och Eric Boyes bok om seglingen i Nordvästpassagen.

”Sommaren 2010 avseglar Ariel IV från Råå i Helsingborg.  Via Norge, Shetland och Färöarna går seglingen mot ett längre stopp i Reykjavik på Island. En svår passage blir därefter rundningen av grönlands södra udde. Ju längre norrut Ariel IV kommer, desto kortare och ljusare blir nätterna, vilket underlättar upptäckten av isberg i vattnet även på natten. det blir isläget i Baffin Bay som avgör från vilken punkt på Grönlands västkust paret kan segla över bukten mot Lanvaster sound som är själva infarten och början av Nordvästpassagen …”

Utkommer i september, 272 sidor (ISBN 978-91-1-303237-5)

 

Blå sommar och röda segel

Men redan nu i maj kommer Kryssarklubbsmedlemmen Per Holmlövs andra seglingbok. Han har tillsammans med sin fru seglat ketchen Siri till Lofoten fram och tillbaka:

” Ketch Siri seglade ut mot Lofoten när rönnen blommade. Färden gick utmed Sörlandets vita kuststäder, genom Vestlandets djupa fjordar upp till Nordlandets snöklädda fjäll. där började ”den saganatt som senker, senker drömme på  vår jord”. allt blev gigantiskt med brutala  berg och vida vatten. Men hamnarna var trygga och människorna gästfria. Fisket var givande, ryktet talade sanning: Lisa satte potatisen på spisen när Per började fiska. I början på sjöfärden blåste det nordlig vind utmed norska kusten och vinden vände till sydlig när ketch siri nådde Trollfjorden i Lofoten. Vid hemkomsten till svenska västkusten var rönnbären åter röda och ljungen glödde på grå granit.”

Blå sommar och röda segel, kommer oktober. 240 sidor (ISBN 978-91-1-302839-2)

Ny förläggare på Norstedts
Norstedts Nautiska bibliotek som det numera heter efter att Nautiska förlaget  försvunnit som eget namn, har fått en ny ansvarig person. Malin Bergman har tagit över utgivaransvaret efter Johanna Kullman. En intervju med henne kommer senare i höst.