Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Bokrecension: Mot strömmen jorden runt

6 oktober 2010 – 13:26 Kommentarer inaktiverade för Bokrecension: Mot strömmen jorden runt

Knappt trettioåriga Ylva Johansson betalade en halv miljon ur egen ficka och seglade jorden runt mot strömmar och vind tillsammans med 18 andra seglare från hela världen. Det är dessutom en tävling och man seglar för fullt alla dygnets timmar. När besättningen kommer i land väntar underhåll och reparationer på båten. 

I september 2004 var vi i Southampton och träffade Ylva Johansson, som precis skulle ge sig iväg på en tio månader lång jorden runt segling tillsammans med sjutton andra som hon bara träffat i några dagar. Inte nog med det – de skulle segla mot de förhärskande vindarna, det vill säga kryssa sig runt och de skulle dessutom tävla mot elva andra exakt likadana 72-fots stålbåtar i Global Challenge. En stor del av tiden dessutom i södra oceanen med risk för isberg, alltid i våta fuktiga kläder och med bara ett kilo personliga tillhörigheter. Hon lånar ihop till deltagaravgiften på över 300 000 kronor, totalt blir det nästan en halv miljon innan hon är hemma igen.

Ylva gillar att tävla och hon berättar att hennes inställning skiljer sig en del från de andra i besättningen, där de flesta bara vill vara med på ett häftigt äventyr.

Boken har några år på nacken, men är ett bra exempel på att man inte behöver en egen båt för att komma jorden runt och att med lite jävlaranamma kan man komma långt.

Ylva Johansson ”Med strömmen – jorden runt” (Nautiska Förlaget/Norstedts 2006 ISBN 91-89564-33-2)