Hem » Läsvärt

Läsvärt

Brännmaneter

8 juli 2010 – 08:00 Kommentarer inaktiverade för Brännmaneter

Foto: Ole Kils Danmark

Kunde under midsommarhelgens segling konstatera att det redan fanns gott om röda brännmaneter på sträckan mellan Göteborg och Käringön, vilket betyder att det fortfarande är tämligen kallt i vattnet på Västkusten. Stiger temperaturen i vattnet försvinner den röda brännmaneten ut på djupare och kallare vattnen. De brännmaneter som finns i de svenska vattnen från Strömstad ner till sydvästra Östersjön är i regel inte speciellt farliga utan orsaker mest smärta och klåda. Men om du bränner dig i ansiktet, får trådar i ögonen eller på könsorganen, då kan kroppen reagera mer än vanligt. Är du utomlands är det viktigt att du tar reda på vad det finns för olika djur i de aktuella vattnen, för att kunna ha handlingsberedskap. Jag har själv dykt rakt ner i ett stim med helt osynliga, men oerhört giftiga brännmaneter i Grekland. Genom att snabbt få en stor dos vattenlöslig kortison ombord på min egen båt klarade jag mig från att behöva åka akut till närmaste grekiska sjukhus.

Om du får trådar från maneten på dig:
•Skölj med mycket vatten, gärna sötvatten, om du har tillgång.
•Placera den brända kroppsdelen i så varmt vatten som möjligt utan att få brännskador, cirka 40 grader för att få smärtlindring.
•Skrapa på huden där bränntrådarna suttit med ett hårt föremål, t.ex. linjal eller ett körkort. Är huden torr, tag en bit tejp och tryck mot det angripna området för att få med trådarna.
•Om du får trådar i ögonen, skölj omedelbart med mycket vatten länge, och kontakta sjukvården enligt nedan.
•Om du fått trådar och bränt dig i ögonen, i ansikte, på könsorganet, har utbredda brännskador på en sto del av kroppen eller det är ett litet barn som har bränt sig, kontakta alltid sjukvårdsupplysningen på telefon 1177, eller via VHF kanal 16 för att få råd hur du skall göra.

/Stina Jansson