Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Vi mötte: Conny Olsson Utklippans nye entreprenör

12 augusti 2014 – 21:58 Kommentarer inaktiverade för Vi mötte: Conny Olsson Utklippans nye entreprenör

utklippan_conny_2014Utklippan har sedan länge en speciell betydelse för oss Kryssarklubbare eftersom vi hade den som uthamn i många år och skötte driften av gästhamn, café och vandrarhem.

Efter att Statens Fastighetsverk ville chockhöja hyran för fyra år sedan, så backade klubben ut och behöll bara en liten lägenhet i gamla fyrvaktarlängan och lämnade fyrmästarbostaden och alla servicedelar.

Klubben, genom Blekingekretsen, drev Utklippan mellan 1986 och 2011. Det som kom in från gästhamnsavgifter gick ut i form av hyra till Fastighetsverket och till visst underhåll. En provisionsanställd hamn- och cafévärd hade hand om drift av caféet och fick viss inkomst därifrån, även om det troligen inte var några stora pengar. Denna person rodde också över till Norraskär varje kväll och tog upp hamnavgiften.

Nu ska hela hamnen utvecklas till den moderna turisten, till 2016!

Att det ligger i ett naturreservat gör det ännu svårare eftersom all etablering ska godkännas av flera olika myndigheter – från Statens Fastighetsverk, över Karlskrona kommun och till Länstyrelsen i Blekinge.

Det entreprenörspar som först fick kontraktet efter Kryssarklubben drog sig ur, eftersom de inte kunde tjäna tillräckligt med pengar, när för få gästande besättningar tar sig över från Norraskär till Södraskär där caféet ligger.

Conny Olsson, en snickare från Skåne, var en bekant till dem som hyrdes in för att göra förbättringar i caféet, men blev kvar över sommaren. Han blev redan från början en omtyckt profil och allt-i-allo och gjorde egentligen alla jobb på ön; från att laga mat, servera och diska till att städa, tömma torrdassen och underhålla byggnaderna.

Nu driver Conny själv hela verksamheten. Det är möjligt efter att ha kommit överens om en omsättningsrelaterad hyra till Fastighetsverket. Men fortfarande är det långt från den hyra som Fastighetsverket först räknat med att kunna få in och bland annat är det stora kostnader för sophantering och för att göra lokaler och vatten/avlopp till en fungerande restaurang och uthyrningsverksamhet för Vandrarhemmet.

Fastighetsverket går därför fortfarande back med en halv miljon kronor per år. Och då har de stora investeringarna inte börjat ännu. Hittills är en renovering av fyrtornet och en avsaltningsanläggning för att få dricksvatten de märkbaraste investeringarna.
Det som ska göras fram till 2016 kommer att kosta mycket. Fortfarande är det renovering av lokaler och att göra en fungerande restaurang kvar att göra.

En annan stor post är att dels göra en rullbro över en av hamninfarterna (det finns två, det beror hur det blåser vilken man bör använda) och sedan en pontonbro över till Södraskär där restaurangen ligger.

Och det går långsamt, berättar Conny. Det finns en underskriven avsiktsförklaring, i den finns också Kryssarklubben och Karlskrona Ornitologiska Klubb omnämnda. Men de olika myndigheterna jobbar i olika tempo och om något område tar ett steg framåt, så finns det snart ett annat hinder.

Just nu är det Miljökonsekvensbeskrivning som måste göras om. Det är både ett naturreservat, Natura 2000-område och alla husen är klassade som Statliga Byggnadsminnen (SBM).

All utveckling står still just nu, men Conny driver den verksamhet han kan.

 

Men trots allt trivs han storartat på ön …

I stort är det detta som ska göras:

  • Göra Utklippan till ett turistmål
  • Göra om Kryssarklubbens gamla hus till restaurang
  • Rullbro och sedan pontobro för att kunna gå från hamnen på Norraskär till Södraskär
  • Samlingbyggnad av det gamla förrådet med stort glasparti för utsikt
  • Badtunnor och förbättrad bastu
  • Öppna fyren för besökare
  • Skylta vid känsliga häckningsplatser för fåglarna
  • Ordna avlopp och bättre sophantering
  • … och en hel del annat!