Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Uppblåsbar väst enligt nya standarden

2 mars 2010 – 18:19 Kommentarer inaktiverade för Uppblåsbar väst enligt nya standarden

Från engelska Crewsaver kommer en uppblåsbar flytväst med på pappret bra säkerhetsanordningar. Först är flytkraften lite högre än för vanliga fritidsbåtsvästar – 190 Newton (N) i stället för 150 N, enligt nya standarden EN ISO 12402.

Dubbla grenband är också ett mycket bra tillbehör som gör att västen sitter bättre på plats när man ligger i sjön. Också det faktum att ”plus”-versionen av västen kommer med en sprayhood är mycket bra och nästan nödvändigt för att inte svälja vatten om man trillar överbord när det går lite vågor. Lungorna överlappar varandra till en del och bör hindra vatten att skvätta upp i ansiktet, vilket jag upplevt vid tester i vågbassänger snart ger en kallsup som ofta leder till fler.

Överlappet av de luftfyllda lungorna bör också göra att en medvetslös person kan vändas fortare. Nackdelen är att det blir svårare att klättra upp för en badstege men framförallt ombord i en räddningsflotte.

Funktioner som inbyggd ögla för livlina (på vissa modeller) och reflexer på de rätta ställena finns också. Den breda ryggplattan gör den säkert skönare att ha på sig och att bli hissad i den.

Västen är kortare och kompaktare än många andra västar på marknaden. Finns också i en mindre barnmodell, men uppblåsbara västar brukar man normalt inte rekommendera för de allra minsta barnen.

Yttermaterialet i nylon finns i olika färgställningar (röd/grå och svart/grå)och med olika stängningar, som kardborre eller sprängbart blixtlås som håller ihop själva västen. Ett vanligt metallspänne håller ihop västen runt midjan. MK5i cartridge från United Moulders har en större 38 grams kolsyrepatron. Ett re-armingpack kostar ca 350 kronor.

Pris: ca 3 000 kr

Mer info: www.crewsaver.co.uk eller www.benns.se