Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Dansaren Ida seglar s/y Snubbla

26 februari, 2010 – 14.11 Kommentarer inaktiverade för Dansaren Ida seglar s/y Snubbla

Ida Fasth, 23, är en aktiv och inbiten kryssarklubbare. Hon har gått seglarskola i SXK:s regi, varit instruktör på 40 fotaren ”Gathenhielm” och tog som 18-åring Skepparexamen Klass 8 genom SXK.

”Min mamma jobbar ju på kansliet så det är inte konstigt att jag är uppvuxen med både Kryssarklubben och segling i skärgården. Men nu har jag en egen Triss Magnum som jag seglar tillsammans med mina kompisar och pojkvän”, säger Ida som våren 2009 gick ut ”Skolen för Moderne Dans” i Köpenhamn där hon nu bor och söker jobb som dansare.
”Seglarskolan var något verkligen positivt för mig. Det var där jag träffade alla mina seglarkompisar som jag fortfarande seglar och har kul tillsammans med.”
Ida funderar en lång stund när hon får frågan om det är något hon vill förbättra inom Kryssarklubben.

”Hmmm, klart att jag vill att det ska satsas mer på ungdomsverksamhet, fler aktiviteter och kurser och att ungdomarna blir mer synliga när Kryssarklubben ställer ut på båtmässor. På så sätt träffar man nya människor med samma intresse och då föds också många nya idéer om vad man kan göra”.
Ombord på Idas Triss Magnum är det inte bara seglingskunniga ungdomar som hänger med ut i skärgården och njuter av sol, vind och vatten. Kanske är det därför Ida har döpt sin båt till ”Snubbla”?

”Jag har haft med ganska många som aldrig har seglat och då kommer mina instruktörskunskaper väl till pass. Som för min pojkvän, till exempel. Han kunde inte segla, men nu kan han”.

Pojkvännen är dansk och heter Kristian. Genom Ida har han fått ett stort intresse för segling, så stort att han tillsammans med Ida vill ge sig ut på en långsegling – till Danmark.

”Snubbla” har hemmahamn vid Ingarö utanför Stockholm. Därifrån har Ida mest seglat dagsturer ut i Stockholms Skärgård, av den enkla anledningen att det hittills är den typ av segling hon tycker bäst om.

”Min båt är ju bara 20 fot lång, men att segla till Danmark skulle inte vara omöjligt. Håller man sig inomskärs, tar det lugnt och lyssnar på väderleksrapporterna så ska det nog gå bra.  Över Hanöbukten är det väl bara att bita ihop och kämpa på, om det inte är sol och svaga vindar vill säga.”
Skulle Ida och Kristian genomföra sin dröm om en långsegling till Danmark har Ida ändå en sak klar för sig. ”Snubbla” ska inte ligga kvar i Danmark.
”Det finns inte så mycket skärgård i Danmark. Så om vi seglar dit får det bli tur och retur. Vilket inte gör någonting, jag har ju trevligt sällskap”