Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Designer till Sveriges första J-båt

16 januari 2011 – 08:41 Kommentarer inaktiverade för Designer till Sveriges första J-båt

Holländska konstruktören Andre Hoek och hans team är den som bearbetat Tore Holms gamla ritningar från 1937 för J-klassbåten Svea. Hoek design ritar stora och mycket exklusiva segel- och motorbåtar åt dem som har råd. Kvalitet är viktigt och genomförbart när inga kostnadsbegränsningar behöver hämma konstruktionen. Enligt Andre måste en båt också vara ”estetiskt tilltalande för ögat, helt balanserad vad gäller utseende och prestanda”.

Man har precis sjösatt en annan J-Classbåt, Lionheart och har påbörjat bygget av Atlantis, en 42 meter lång konstruktion som baseras på ritningar från 1930-talet av Frank C Paine.

– Designen av Svea är mycket intressant och enligt min mening en av de mest fenomenala J-Classkonstruktionerna från en estetisk synvinkel, säger Andre som är med under byggnadstiden.

Andre berättar att hans designteam gjort en mycket omfattande forskning där de i datorn har analyserat prestanda för J-Class handikappregelns begränsningar för att få en optimal konstruktion – någonting som inte gick att göra på 1930-talet då bara konstruktörens erfarenhet och öga för linjer gällde. Ur denna moderna forskning visade sig Sveas linjer vara en av de tre mest framgångsrika J-klass skrov som kan byggas.

– Svea är enligt vår research bästa kryssbåten och det är där de flesta tävlingar vinns, avslutar Andre.