Hem » Nyheter

Nyheter

Världshavens djupaste djup dokumenteras

22 oktober, 2018 – 14.13 Kommentarer inaktiverade för Världshavens djupaste djup dokumenteras

En tvåmannafarkost ska besöka de djupaste platserna i de fem världshaven. Projektet är ett samarbete mellan tevebolag, universitet och en äventyrslysten investerare.

I november inleds expeditionen Five Deeps som ska besöka och dokumentera fem av de djupaste platserna i haven vilket inte har gjorts av en och samma expedition tidigare. Projektet är ett samarbete mellan bland andra tevebolaget Discovery, universitetet i Newcastle och Triton Submarines som tillverkar undervattensfarkoster. Finansieringen kommer framförallt från den kapitalstarka äventyraren Victor Vescovo som tidigare varit uppe på alla kontinenters högsta toppar och nu vill se havens motsvarighet: de fem världshavens djupaste platser.

Farkosten Limiting Factor rymmer två personer.

Farkosten Limiting Factor rymmer två personer.

Djupen som ska besökas är Molloydjupet i Norra ishavet (5669 meter djup), Puerto Rico-graven i Atlanten (8648 meter djup), South Sandwich-graven i Södra ishavet (8428 meter djup), Java-graven i Indiska oceanen (7725 meter djup), Marianergraven i Stilla havet som med sina 10898 meter är världens djupaste plats.

Farkosten är en Triton 3600 som heter Limiting Factor och som rymmer två personer. Skrovet är byggt i titan och operatörerna ombord har tillgång till både visuell utkik och flera instrument och verktyg för navigation och dokumentation.

Projektet och de fem djuphavsdyken ska gå att följa på flera mediaplattformar under pågående expedition och framförallt som dokumentärfilmer efter avslutad expedition.

LÄS MER: Five Deeps hemsida

Deep Planet

Ingen enskild farkost eller expedition har tidigare besökt alla de fem djupaste djupen runtom i världshaven.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se