Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Dödsfall i Clipper race

20 november, 2017 – 10.53 Kommentarer inaktiverade för Dödsfall i Clipper race

Världsomseglingen för amatörer, Clipper round the world race, har drabbats av sitt tredje dödsfall på tre år. En 60-årig britt, säkrad med livlina, spolades i lördags överbord från fördäcket i kulingbyar. Han kunde återföras ombord, men var inte längre vid medvetande och förklarades död av läkare ombord.

Dödsolyckan är den tredje för Clipper round the world race som är det största återkommande världsomseglingsevenemanget. Efter två tidigare dödsolyckor, 2015 och 2016, kom den brittiska haverikommissionen fram till att befälen ombord var överbelastade och inte hade tillräcklig möjlighet att övervaka säkerheten ombord. Clipper-organisationen, med Robin Knox Johnston i spetsen, vidtog vissa åtgärder i linje med utredningens slutsatser. Men i lördags, tidig eftermiddag lokal tid i Södra oceanen mellan Sydafrika och Australien, spolades 60-åringen överbord från båten Great Britain. Mannen var erfaren seglare med brittisk RYA Yachtmaster-examen. Mannen arbetade med ett segelbyte på fördäck i kulingvindar. Han var säkrad med en lina och bar en flytväst med personlig ais-nödsändare. Skepparen Andy Burns beskriver på sin blogg den omkomne som besättningens erfarne veteran att vända sig till inför svåra beslut.

Olyckan inträffade på den 18:e dagen till havs efter starten från Kapstaden med Fremantle i Australien som mål. Den döde har begravts till sjöss och en utredning ska göras som förhoppningsvis ger svar på varför mannen förlorade kontakten med fartyget trots att han var säkrad.

Båten Greenings vid stranden mellan Godahoppsudden och Cape Point. Bild: Clipper Ventures

Båten Greenings vid stranden mellan Godahoppsudden och Cape Point. Bild: Clipper Ventures

Utöver ett tidigare dödsfall har besättningsmedlemmar fallit överbord från Clipper-båtar vid flera tillfällen tidigare. Bland annat befann sig en besättningsman, klädd i torrdräkt, vid ett tidigare tillfälle i vattnet under nära två timmar innan han kunde plockas ombord igen.

En annan Clipper-båt seglade tidigt på sträckan från Kapstaden till Fremantle på ett rev vid Cape Peninsula. Ingen person har rapporterats skadad fysiskt, men båten kommer inte att delta i världsomseglingen. Den ordinarie skepparen var vid tillfället skadad och utbytt mot en tillförordnad.

Clipper round the world race har arrangerats sedan 1996 och går i österled cirka 40 000 sjömil med start och mål i England. Över 4000 personer, varav flera svenskar, har deltagit.

LÄS MER: Övermäktigt för ensam skeppare med amatörbesättning [På Kryss, 20 april 2017]

LÄS MER: Kryssarklubbaren Katarina i tufft Sydney to Hobart [På Kryss, 28 december 2017]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

CV30

, ,