Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Dongfeng Race Team först till Newport

7 maj, 2015 – 08.40 Kommentarer inaktiverade för Dongfeng Race Team först till Newport
Dongfeng6

Bild: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team vann spurten i den sjätte etappen av Volvo Ocean Race 2014-15. De passerade mållinjen i Newport, Rhode Island strax efter klockan fyra i natt och efter 17 dygn på havet var segermarginalen framför Abu Dhabi Ocean Racing bara tre och en halv minut.

– Det var fantastiskt skönt att vinna den här etappen. Spurten var minst sagt stressig och vi var tvungna att se oss över axeln hela tiden, säger Martin Strömberg.

Efter att Dongfeng Race Team bröt masten strax innan Kap Horn i den förra etappen fick laget jobba hårt för att laga båten och ta sig till starten för den sjätte etappen i Itajaí, Brasilien. När de lämnat Brasilien den 19 april stötte laget på nya problem när deras färskavattenvattenberedare gick sönder.

Trots ett tufft utgångsläge hängde Dongfeng Race Team med i täten på väg norrut i Atlanten. I lördags lyckades de ta ledningen och fick ett litet övertag framför Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel.
Försprånget blev aldrig större än drygt 10 sjömil och när båtarna närmade sig Newport krympte marginalerna ytterligare. Vinden lättade under de sista timmarna och Abu Dhabi lyckades nästan ta sig förbi. Men Dongfeng höll undan och var till slut 3 minuter och 25 sekunder före ärkerivalen över mållinjen.

– Det kan nästan inte bli jämnare. Vi hade kanske lite tur men efter att ha haft ledningen så länge kändes det som att det var vår tur att vinna.

Segern gör att Dongfeng Race Team plockar in ett poäng på Abu Dhabi som ändå leder den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15 med sex poäng.

– Vi slåss fortfarande om att vinna totalsegern. Det är klart att det hade varit bättre om fler båtar varit före Abu Dhabi men vi kan bara styra över att vi själva slår dem. Det betyder mycket för oss att ta in ett poäng och striden kommer att fortsätta ända fram till Göteborg, säger Martin Strömberg.

– Jag är väldigt stolt över mitt lag. Första målet i den här etappen var att få båten till startlinjen och alla i laget gjorde ett fantastiskt jobb. Jag vill ge den här segern till dem och jag är väldigt glad, säger Dongfengs franska skeppare Charles Caudrelier.

Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker var besviken efter målgången men också imponerad över Dongfengs comeback.

– En väldigt stark insatts av Charles och hans besättning. De har seglat en fantastisk etapp, vi var nära att passera dem i slutet men de stretade emot och vann välförtjänt.

Trean Team Brunel nådde Newport drygt 50 minuter efter tätduon och knappt 40 minuter efter dem tog MAPFRE fjärdeplatsen. Amerikanska Team Alvimedica väntas nå hemmahamnen de närmaste timmarna och svenskbåten Team SCA beräknas gå i mål under dagen.

Den 16 maj seglas ett In-Port Race i Newport och starten för den sjunde etappen till Lissabon går den 17 maj. Här kan du se hur poängställningen ser ut just nu.

redaktion@pakryss.se

,