Hem » Nyheter

Nyheter

Du kan rädda liv vid ett hjärtstopp!

4 juni, 2013 – 16.00 Kommentarer inaktiverade för Du kan rädda liv vid ett hjärtstopp!

hjartstoppNär någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är tiden mycket dyrbar och det är viktigt att vara förberedd! För bästa chans att överleva behöver den drabbade hjärt-lungräddning, gärna med hjälp av en hjärtstartare, inom tre minuter.

Med hjärt-lungräddning håller du igång syresättningen till hjärnan och andra viktiga organ tills man kan ge en stöt från en hjärtstartare, som kan starta om hjärtat.

Använd en hjärtstartare om det finns i närheten, den räddar liv! Den är lätt att använda. Starta hjärtstartaren och följ de talade instruktionerna. Du kan inte göra fel eller ge en stöt av misstag. Det största felet du kan göra är att inte göra något alls.

KOM IHÅG: 

1. Larma 112 – säg att ett hjärtstopp inträffat.

2. Gör hjärt-lungräddning.

3. Använd hjärtstartare.

LÄR DIG HJÄRT-LUNGRÄDDNING!

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 överlever. Det kan vi ändra på, om fler lär sig hjärt-lungräddning och vet var närmaste hjärtstartare finns. För att fler ska kunna räddas till livet måste vi alla hjälpa till om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Gå gärna en kurs i hjärt-lungräddning varje år. Det ger dig den bästa möjligheten att agera om en medmänniska drabbas av plötsligt hjärtstopp i din närhet.

I Röda Korsets mobila Första hjälpen-app finns två bildspel som guidar användaren genom de viktigaste momenten i hjärt-lungräddning. Appen finns att ladda ner till iPhoneAndroid och Windows Phone.

HJÄRTSTARTARE I HAMNAR

Längs våra kuster och i våra skärgårdar tar det ofta lång tid innan hjälpen når fram. Därför placerar Sjöräddningssällskapet och Hjärt-Lungfonden ut hjärtstartare på 100 platser runt kusten och 100 sjöräddningsbåtar. Detta har blivit möjligt tack vare en donation från Postkodlotteriet. Genom projektet har dessutom över tusen personer fått utbildning i hjärt-lungräddning på de platser där hjärtstartare placerats ut.

Hitta närmaste hjärtstartare på Hjärtstartarregistret.