Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Emma i hamn efter 67 dagar till havs

1 juni, 2018 – 11.22 Kommentarer inaktiverade för Emma i hamn efter 67 dagar till havs

Emma Ringqvist anlände på torsdagen till Stornoway på Yttre Hebriderna efter 67 dagar till havs. Dagen innan startade Sven Yrvind från Irland och i år genomför eller planerar fler svenska soloseglare än någonsin extrema långfärder.

[ UPPDATERING: Redan på fredagen den 1 juni fortsatte Emma mot Sverige. Hon planerar att gå norr om Orkneyöarna på sin väg mot Göteborg. ]

Emma Ringqvist startade från Göteborg i september förra året och har sedan dess seglat via Nordsjön, England, Kanarieöarna och över Atlanten till Brasilien. På väg tillbaka mot Sverige stannade hon till vid ön Tristan da Cunha som mycket få seglare har möjlighet att besöka eftersom ön saknar hamn eller skyddad ankarplats. Strax innan ankomsten slutade motorn att fungera, men Emma seglade in till ankarplatsen där det för tillfället var lugnt. Efter en dag på ön fortsatte Emma till St Helena och fortsatte den 25 mars hemåt. Motorn var inte lagad och på grund av långa perioder av stiltje dröjde det till den här veckan innan de norra brittiska öarna nåddes.

Emma Ringqvist

Emma Ringqvist har seglat med och utan besättning under sin långfärd från Göteborg Atlanten runt.

Matförrådet ombord på Emmas Caprice var på upphällningen så Emma valde att göra ett uppehåll i Stornoway på Yttre Hebriderna. Efter noga övervägande tog Emma hjälp av sjöräddningen för att komma in till hamn, men hon betonar på sin blogg att hon inte befann sig i någon nödsituation och att hon kom överens med sjöräddarna om bogsering för att undvika en eventuell farlig situation i mörker. Seglatsen från St Helena till Stornoway tog 67 dygn. Emma kommer att segla vidare mot Göteborg så snart vädret medger.

Dagen innan Emmas ankomst lämnade Sven Yrvind Dingle på Irland med sin nära sex meter långa Exlex. Sven siktar mot Nya Zeeland som han hoppas nå inom cirka 300 dagar. Ombord finns mat för ett år och eftersom Exlex seglar bäst med vinden och har en relativt liten segelyta, på sina tre master, räknar Sven inte med att kunna följa någon tidplan annat än att det inte ska ta mycket mer än att maten räcker med marginal. Vatten finns för någon månad ombord, men Sven räknar framförallt med att samla in regnvatten.

Senare i sommar startar minst tre svenska seglare med målet att segla solo nonstop jorden runt. Kjell Litwin har nu nått Zeebrugge och ska starta sin nonstop-segling den 1 juli från Falmouth i England. Anders Eriksson planerar att starta ungefär samtidigt med Kjell, men från sin hemmahamn Ljungskile. Magnus Reslow planerar sin avfärd från Malmö i juni eller juli. Alla tre vill bli den förste svenska seglaren som rundar jorden nonstop själv ombord. Carl Rosell, som är den svensk som seglat längst solo hittills under ett tidigare rekordförsök, utesluter inte att starta igen om han har chansen att bli förste svensk som klarar utmaningen.

Här på pakryss.se kommer vi att följja de olika soloäventyren med positioner som uppdateras på en karta en gång per vecka och med korta rapporter från skepparna.

LÄNK: Emma Ringqvists blogg från SY Caprice

LÄNK: Sven Yrvinds blogg med uppdaterade positioner

LÄNK: Sven Yrvinds blogg med uppdaterade positioner

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , , ,